Μήνυμα Ντομπρόβσκις για διατήρηση των πλεονασμάτων μέχρι το 2022
Αυστηρές συστάσεις προς ελληνική κυβέρνηση για την τήρηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές μετά από το τέλος του τρίτου μνημονίου απήθυνε την Παρασκευή ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν μετά από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο Λετονός αξιωματούχος ανέφερε πως δε θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις και νέοι όροι για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο, σημειώνοντας πως η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα. κιών.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής τήρηση των συμφωνηθέντων, ενώ καθώς η ανάπτυξη ανεβάζει ταχύτητα, θα μπορούσε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και να γίνει τότε μια συζήτηση για το πώς θα μπορούσε αυτός να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση.
Όπως είπε η αξιοποίηση του χώρου σε γενικές γραμμές αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης, ωστόσο οι υποχρεώσεις της στο «Ευρωπαϊκό εξάμηνο» θα έχουν επιπτώσεις και ως προς την αξιοποίησή του. Επανέλαβε δε πως η τήρηση των συμφωνηθέντων για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι πολύ σημαντική και έως το 2022 θα πρέπει να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ μετά σταδιακά θα μειωθούν στο 2% του ΑΕΠ.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η συζήτηση για την εφαρμογή των αντίμετρων για τον πρώτο χρόνο θα γίνει με την Κομισιόν τον Οκτώβριο με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Μετά, πρόσθεσε, θα κληθούν όλες οι δυνάμεις σε μια συζήτηση για την κατανομή των δαπανών (μείωση φορολογίας, κοινωνικές δαπάνες). Ερωτηθείς ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εάν θα ισχύσει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, απάντησε ότι «επί αυτού του θέματος θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει κάτι νέο πέραν των αλλαγών που έχουν νομοθετηθεί».
Για το Eurogroup
Ο κ. Ντομπρόβσκις προανήγγειλε μιας μακράς διάρκειας συζήτηση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, λέγοντας ότι η τελευταία δόση θα είναι σημαντικού ύψους ώστε να διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Ειδικά για το χρέος, αναφέρθηκε στις ήδη γνωστές πρωτοβουλίες από τα ευρωπαϊκά όργανα, συνδέοντας την ελάφρυνση με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα εκκρεμούν από το τρίτο πρόγραμμα. «Δεν υπάρχουν νέοι όροι πέραν αυτού» επεσήμανε, ενώ η Κομισιόν θα παρουσιάσει στο Eurogroup και την «έκθεση συμμόρφωσης» για την δ' αξιολόγηση.
Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η βοήθεια από το Eurogroup για να έχει πρόσβαση στις αγορές μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και συνδυασμούς (μαξιλάρι ασφαλείας, ελάφρυνση χρέους) και «το πώς ακριβώς θα γίνει και με ποιο μείγμα μέτρων, είναι προς απόφαση».
Σημειώνεται πάντως ότι τόσο ο ESM όσο και η γερμανική πλευρά στέλνουν τις τελευταίες ημέρες το μήνυμα ότι στο μέτωπο του χρέους δεν πρέπει μάλλον αναμένονται οι δυναμικές κινήσεις ελάφρυνσης, που ζητούν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.