Ευρωβαρόμετρο: Μόλις το 2% των Ελλήνων αισιόδοξο για την οικονομία
Αισιοδοξία για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας τους, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης εκφράζει η πλειονότητα των πολιτών της Ένωσης, όπως αποκαλύπτει το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, γεμάτη εντάσεις ανάμεσα στα κράτη- μέλη, αλλά και αντιπαραθέσεις με άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ.
Σε επίπεδα ρεκόρ κινείται δε η υποστήριξη στο ευρώ. Στην Ελλάδα καταγράφονται σταθερά τα υψηλότερα ποσοστά απαισιοδοξίας,.
Σύμφωνα με την έρευνα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων (74%) εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και τη νομισματική ένωση.
Το 50% των Ευρωπαίων έχουν θετική γνώμη για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, με το ποσοστό να είναι υψηλότερο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το φθινόπωρο του 2017 και συνολικά το υψηλότερο από το 2007. Το 37%, έχουν αρνητική γνώμη.
Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την άνοιξη του 2007, οι θετικές απόψεις σχετικά με την κατάσταση της εθνικής οικονομίας (49 %, +1) υπερτερούν των αρνητικών απόψεων (47 %, -2). Στην Ελλάδα μόλις το 2% των πολιτών θεωρεί καλή την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, την ώρα που στην Ολλανδία και το Λουξεμβούργο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 93%.
Από το φθινόπωρο του 2017, το θετικό οικονομικό κλίμα έχει αυξηθεί σε 18 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων προηγούνται η Πορτογαλία (43 %, +10), η Ιρλανδία (79 %, +7), η Φινλανδία (77 %, +6) και η Λιθουανία (38 %, +6).
Σε άνοδο βρίσκεται και η εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. Ανήλθε στο 42 % (+1) και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό της από το φθινόπωρο του 2010. Σε 15 κράτη μέλη, η πλειονότητα των ατόμων που απάντησαν εμπιστεύονται την ΕΕ. Η εμπιστοσύνη είναι υψηλότερη στη Λιθουανία (66 %), την Πορτογαλία και τη Δανία (57 % αμφότερες), και στο Λουξεμβούργο και τη Βουλγαρία (56 % αμφότερες).
Το 40 % των Ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ (το 37 % έχει ουδέτερη άποψη και μόνο το 21 % έχει αρνητική εικόνα). Η θετική εικόνα επικρατεί σε 15 κράτη μέλη, με τα υψηλότερα ποσοστά στην Ιρλανδία (64 %), τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία (56 % αμφότερες) και το Λουξεμβούργο (54 %).
Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη από την εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις ή τα κοινοβούλια. Το 42 % των Ευρωπαίων εμπιστεύεται την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 34 % εμπιστεύεται το εθνικό κοινοβούλιο και την εθνική κυβέρνηση της χώρας τους.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ (58 %, +1). Αυτό ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη εκτός από δύο: την Ελλάδα (όπου, παρά την αύξηση της αισιοδοξίας κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, το 53 % είναι «απαισιόδοξο» σε αντιδιαστολή με το 42 % που είναι «αισιόδοξο») και το Ηνωμένο Βασίλειο (48 % έναντι 43 %). Τα υψηλότερα ποσοστά αισιοδοξίας σημειώνονται στην Ιρλανδία (84 %), την Πορτογαλία (71 %), το Λουξεμβούργο (71 %) και τη Μάλτα, τη Λιθουανία και τη Δανία (70 % και οι τρεις). Στον αντίποδα βρίσκονται η Γαλλία (48 %), η Κύπρος και η Ιταλία (54 % αμφότερες).
Όσον αφορά στα θέματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους, στην κορυφή φιγουράρει η μετανάστευση συνιστά την κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ένωση (38 %, + -1). Ακολουθεί η τρομοκρατία (29 %, -9), αλλά προηγείται κατά πολύ της οικονομικής κατάστασης (18 %, +1), της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών (17 %, +1) και της ανεργίας (14 %, +1).
Σε εθνικό επίπεδο, οι κυριότερες ανησυχίες παραμένουν η ανεργία (25 %, καμία αλλαγή), η υγεία και η κοινωνική ασφάλιση (23 %, +3) και η μετανάστευση (21 %, -1). Η υγεία και η κοινωνική ασφάλιση εμφανίζει και πάλι άνοδο και βρίσκεται σε δεύτερη θέση για πρώτη φορά από την άνοιξη του 2007.