Παραδοχή Τσακαλώτου: «Αποκλεισμένη» η Ελλάδα από τις αγορές
Η ελληνική κυβέρνηση δεν τολμά να βγει στις αγορές λίγο πριν τη λήξη του μνημονίου, όπως είχαν κάνει με επιτυχία οι υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια.
Το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε προσφάτως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την ακύρωση των σχεδίων του περί έκδοσης ομολόγου, τονίζοντας ότι ποτέ δεν ήταν μέσα στα… πλάνα του (!)
Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά, συγκεκριμένα χθες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην γερμανική Die Zeit, επιβεβαίωσε πως η παραπάνω «ρητορική» ήταν καθαρά επικοινωνιακή για τα μάτια του κόσμου. Έκανε την εξής δήλωση-«βόμβα»: «είναι δύσκολο για την Ελλάδα να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί για πάντα»!
Και σημείωσε μάλιστα: «βραχυπρόθεσμα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν ενισχυθεί, έτσι θα είναι πιο δύσκολο για εμάς να έχουμε πρόσβαση στην αγορά.»
Ουσιαστικά, ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε ότι η ελληνική οικονομία είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Εντούτοις, την ίδια ώρα η κυβέρνηση απορρίπτει την προληπτική γραμμή στήριξης, η οποία όμως εάν υπήρχε, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να δανείζεται με επιτόκιο χαμηλότερο του 1% από τον ESM, όταν οι αγορές θα ζητούσαν απαγορευτικά επιτόκια.
Για την ιστορία…., είναι ξεκάθαρο ότι το «καυτό» ζήτημα του χρέος δεν επιλύεται με 5 χρόνια επιμήκυνση, που δέχονται οι Γερμανοί.
Παράλληλα, στο μεταξύ, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλώντας προσφάτως στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), επεσήμανε ότι η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές είναι αρκετά «εύθραυστη, καθώς θα πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, κάτι το οποίο για να γίνε, η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».
Όπως υπογράμμισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτηριστικά, «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών συνεπάγεται την πλήρη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό στην περίπτωση της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται πως η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά - λόγω παραγόντων εκτός του ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης - επηρέασε δυσμενώς τα spreads.
«Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό, είναι μία συνεχής δέσμευση της χώρας για μεταρρυθμίσεις, κάτι χωρίς το οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, πόσο μάλλον να τις διατηρήσει», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.