Προαπαιτούμενα και χρέος στο «τραπέζι» του EWG
Στο Παρίσι γράφεται σήμερα, Πέμπτη η επόμενη σελίδα του κεφαλαίου της μεταμνημονιακής εποχής, καθώς στο EGW θα βρεθούν επί τάπητος τα προαπαιτούμενα και το «καυτό» ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, το οποίο και θα κρίνει την απόφαση του ΔΝΤ για την παραμονή του ή φυγή του από την Ελλάδα.
Οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αξιολογήσουν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης, που θα δώσει τη δυνατότητα στους θεσμούς να συντάξουν την περίφημη έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα εξασφαλίσει το «εισιτήριο» για την τελευταία δόση του τρίτου πογράμματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η δόση να είναι τελικά πολύ μεγαλύτερη από το αρχικό σενάριο για τη χορήγηση κονδυλίων μέχρι 11,7 δισ. ευρώ.
Στο «τραπέζι» αναμένεται πως θα πέσουν και οι δύο αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους (προσχέδια), που θα παρουσιάσουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Από την πλευρά του, το Βερολίνο εξακολουθεί να κρατά «σκληρή» στάση, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος, όχι όμως και από την επιτήρηση της οικονομίας.
Την Παρασκευή τα… σπουδαία για την υποδόση 1 δισ.
Στο μεταξύ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος όσον αφορά το ανοιχτό «μέτωπο» των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς στην αυριανή συνεδρίαση του ESM θα εξεταστεί η πρόοδος ως προς το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.
«Το Συμβούλιο των Διευθυντών θα εξετάσει την αξιολόγηση των θεσμών αναφορικά με την πρόοδο της Ελλάδας στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Μία ικανοποιητική αξιολόγηση, στο πλαίσιο της τέταρτης δόσης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, θα άνοιγε τον δρόμο για να εξετάσει το Συμβούλιο Διευθυντών την έκδοση του υπολοίπου 1 δισ. που είχε προορισθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων στο πλαίσιο αυτής της δόσης», αναφέρεται στην ατζέντα της συνεδρίασης.
Τα μηνύματα, που προκύπτουν πάντως από τα στοιχεία του Απριλίου, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, δεδομένης της μικρής μείωσης που καταγράφτηκε στα ληξιπρόθεσμα, τα οποία κατήλθαν μόλις στα 2,617 δισ, ευρώ τον παραπάνω μήνα έναντι 2,749 δισ. ευρώ, όπου έφταναν οι οφειλές του Δημοσίου τον περασμένο Μάρτιο.
Σημειώνεται πως η διαθεσιμότητα του 1 δισ. ευρώ εκπνέει στις 15 Ιουνίου, που σημαίνει πως η έγκριση για την απελευθέρωσή του θα πρέπει να έχει δοθεί πριν από αυτή την ημερομηνία.
Επισημαίνεται δε ότι στις 27 Μαρτίου, το Συμβούλιο Διευθυντών ενέκρινε την τέταρτη δόση στην Ελλάδα, ύψους 6,7 δισ. καθώς και την εκταμίευση των 5,7 δισ. για την εξυπηρέτηση του χρέους, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων και τη δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας.
Το πολυνομοσχέδιο
Την ίδια ώρα, «μπαρούτι» αναμένεται να μυρίσει στη Βουλή την Παρασκευή, όπου κατατίθεται -εκτός απροόπτου- το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία, δόση, χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει 75 προαπαιτούμενα μέτρα (οι μνημονιακές δράσεις είναι πολύ περισσότερες), με τα πιο σημαντικά να είναι η ευθυγράμμιση αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο τέλος Ιουνίου 2018, η περικοπή του ΕΚΑΣ και ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων με σκοπό τη μείωσή τους από 1η Ιανουαρίου του 2019.