Αιώνια… λιτότητα θέλουν οι Γερμανοί για να μας δώσουν ελάφρυνση χρέους
Ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε είχε προειδοποιήσει την Αθήνα επί των ημερών του ότι «η λιτότητα θα είναι πιο σκληρή χωρίς το ΔΝΤ», όταν η χώρα πάλευε να απαλλαγεί από το «βραχνά» του Ταμείου.
Η αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα, του τελευταίου ισχυρού «συμμάχου» της όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα του χρέους, σηματοδοτεί αιώνια λιτότητα, με αντάλλαγμα την πολυπόθητη ελάφρυνση από τους Γερμανούς.
Η Γερμανία από την εποχή Σόιμπλε επιχειρούσε να δέσει χειροπόδαρα την Ελλάδα, προκειμένου να αποδεχτεί την απομείωση χρέους και όπως φαίνεται στα ίδια… χνάρια βαδίζει και ο Όλαφ Σολτς.
Το Βερολίνο αρκείται σε μία δήλωση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ότι οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, με τον Σολτς να εκφράζει την αισιοδοξία του πως το ζήτημα της Ελλάδας «θα εξελιχθεί με λογικό τρόπο». Πάντως, γενικότερα, η στάση της Γερμανίας, κάθε άλλο παρά φαίνεται να αποκλίνει από την περίοδο Σόιμπλε. Είναι ενδεικτικό, όσον αφορά στην Ιταλία, το μήνυμα που έστειλε η Άγγελα Μέρκελ στη νέα κυβέρνηση στη Ρώμη: «Η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να την μετατρέψει σε ένωση καταμερισμού του χρέους».
Οι Γερμανοί εξακολουθούν να λένε «όχι» σε αυτόματο μηχανισμό ρύθμισης του χρέους ανάλογα με την ανάπτυξη (σ.σ. γαλλικό σχέδιο), για το ζήτημα της επιμήκυνσης επιμένουν στα 3 χρόνια (υπό κάποιους όρους θα δέχονταν 5 χρόνια), ενώ μεταθέτουν στο Eurogroup το «μπαλάκι» για το χρέος, ανάλογα με το αν η Ελλάδα εκπληρώνει συμφωνημένους όρους, ανά τριετία ή πενταετία.
Το χειρότερο σενάριο είναι να επικρατήσει η γερμανική γραμμή για πολύ σκληρή εποπτεία, καθώς και για επέκταση των δανείων του EFSF μόλις στα τρία χρόνια. Ένα σενάριο που είναι το πιο πιθανό μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Από την πλευρά του, το Ταμείο ζητεί αυτόματο μηχανισμό και εμπροσθοβαρή μέτρα για το χρέος, ενώ το Βερολίνο απορρίπτει την πρώτη πρόταση, συστήνοντας οπισθοβαρή μέτρα 20% με τη λήξη του τρίτου μνημονίου και 80% σε βάθος ετών. Πρόκειται για αυστηρή εποπτεία, με σύνδεση των μέτρων με την πιστή τήρηση των μεταρρυθμίσεων, που θα συμφωνηθούν, ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο.
Η Γερμανία υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα διατηρήσει ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα μακροπρόθεσμα, ενδεχομένως να μην χρειαστεί μία τέτοια ελάφρυνση χρέους. Το ΔΝΤ εκτιμά από την πλευρά του, πως δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται ότι η χώρα θα επιτυγχάνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες.