Νέο «ναι» Στουρνάρα στην προληπτική γραμμή με «μπαλάκι» στην κυβέρνηση
Υπέρ της υιοθέτησης της προληπτικής γραμμής στήριξης μετά τον Αύγουστο τάχθηκε για ακόμη φορά ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, την ώρα που η κυβέρνηση απορρίπτει τη λύση αυτή, αν και είναι «μονόδρομος».
Μιλώντας στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι η γραμμή βοηθά μία χώρα να ανακτήσει επιτυχώς την πρόσβαση στις αγορές, ακόμη και εάν δεν γίνει χρήση της. Υπενθυμίζει δε ότι μόνο έτσι θα είναι αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ ως εξασφαλίσεις για την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Ο επικεφαλής της ΤτΕ θυμίζει ότι οι αγορές ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου χαρακτηρίζονται από υψηλή μεταβλητότητα μετά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Σημειώνει δε πως παρά την αναμφίβολη πρόοδο της οικονομίας και των δημοσιονομικών εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες, όπως το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και το γεγονός ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εξακολουθούν να υπολείπονται κατά πέντε βαθμίδες από την επενδυτική διαβάθμιση.
«Προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση στην αγορά ομολόγων, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε το σχηματισμό ενός εγχώριου ταμειακού αποθέματος ασφαλείας (cash buffer) με πόρους του ESM (του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας), περιορισμένες εκδόσεις ομολόγων στο εξωτερικό, όπως επίσης και συμφωνίες επαναγοράς (repos) με εγχώριους φορείς. Το απόθεμα αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αντλήσει χρηματοδότηση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος. Η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+2,49% έχει προτείνει ότι θα ήταν επίσης συνετό να ζητηθεί προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM» τονίζει ο κεντρικός τραπεζίτης.
Επικαλείται δε το παράδειγμα του Μεξικού και της Πολωνίας. «Είχαν ευέλικτη πιστωτική γραμμή από το ΔΝΤ, κατόρθωσαν να προσφύγουν επιτυχώς στις χρηματοπιστωτικές αγορές χωρίς καν να κάνουν χρήση της πιστωτικής γραμμής. Το γεγονός και μόνο ότι διέθεταν την ευέλικτη πιστωτική γραμμή τις βοήθησε να βγουν στις αγορές» αναφέρει, εξηγώντας ότι «αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή είναι άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο υπό τις παρούσες συνθήκες».
Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι «αυτή την απόφαση θα πρέπει να τη λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Τα δύο εργαλεία (ταμειακό απόθεμα ασφαλείας και προληπτική πιστωτική γραμμή) δεν θα πρέπει να θεωρούνται αμοιβαίως αποκλειόμενα, αλλά συμπληρωματικά».
Όσον αφορά στο waiver, που θα εξασφαλιζόταν για τα κρατικά ομόλογα, σημειώνει ότι πέραν του γεγονός ότι θα βοηθήσει τις τράπεζες, «θα μειώσει και το κόστος δανεισμού του κράτους, διότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (PSPP) της ΕΚΤ, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μέσω των κατάλληλων αποφάσεων του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους».