Washington Group: Χωρίς συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Washington Group: Χωρίς συμφωνία για το ελληνικό χρέος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:51 Δημιουργία 03/06/18, 10:46

Ανοιχτό για τις επόμενες συναντήσεις τους άφησαν το ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους η Κριστίν Λαγκάρντ από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εκπροσωπώντας τον ESM, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λε Μερ, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν τη «χρυσή τομή».

Κατά συνέπεια, ο πρώτος κύκλος των επαφών του Washington Group, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της G7 στον Καναδά, ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια απόφαση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο την επίτευξη πλήρους απόφασης στα τέλη Ιουνίου» ανέφερε πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι το θέμα ενδεχομένως να απασχολήσει και τους ηγέτες της G7 που θα συναντηθούν στα τέλη της εβδομάδας στο Γουίσλερ του Καναδά.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιθανότατα δεν θα ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμά του για την Ελλάδα. Το Ταμείο είχε ξεκαθαρίσει πως, εάν έως τις 4 Ιουνίου δεν βρισκόταν μια συμβιβαστική λύση για το πώς η Ελλάδα θα αποκτήσει βιώσιμο χρέος στη βάση των υπολογισμών του, τότε το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του.

Και αυτό όχι γιατί θεωρεί εξ ορισμού μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αλλά διότι δεν έχει χρόνο να προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες που απαιτεί η έγκριση ενός προγράμματος έως τις 20 Αυγούστου, οπότε είναι ο ορίζοντας διάρκειας του «επί της αρχής» προγράμματος που ενέκρινε πέρυσι για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγαλύτερη διαφωνία εντοπίζεται ανάμεσα στη γερμανική αντιπροσωπεία και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, με τους πρώτους να ζητούν «σκληρή γραμμή» και την ΕΕ να προτείνει μια «προληπτική γραμμή στήριξης».

Την ίδια ώρα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα σχετικά με την έναρξη του «επί της αρχής» προγράμματος για την Ελλάδα που ενέκρινε πέρυσι.

Αν σου άρεσε κάνε