Η ιταλική «ευκαιρία» για το χρέος και το nein από Γερμανία
Με το ξέσπασμα της κρίσης στην Ιταλία αρκετοί παράγοντες της κυβέρνησης είδαν μία «ευκαιρία» να πιέσουν τους δανειστές, προκειμένου να «τρέξει» το «καυτό» ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
Το σκεπτικό του Μαξίμου είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν δύο «φωτιές» να καίνε στη γειτονιά τους, την Ελλάδα και την Ιταλία. Τουναντίον, επιδιώκουν πρωτίστως να ξεμπερδεύουν με το δικό μας πρόβλημα. Ήδη, η χώρα εισέρχεται στον ένατο χρόνο των Μνημονίων, οπότε περαιτέρω καθυστερήσεις και παρατάσεις μόνο κακό κάνουν.
Εάν μάλιστα οι Ευρωπαίοι κληθούν σύντομα να ασχοληθούν με την Ιταλία, το πιθανότερο σενάριο είναι να κλείσουν άρον- άρον τις εκκρεμότητες που αφορούν τη χώρα μας και να υιοθετήσουν μια λύση με κεκαλυμμένη στήριξη, η οποία θα συνοδεύεται και με αυστηρή εποπτεία.
Και με αυτό το σκεπτικό εάν πιέσει η Ελλάδα, μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διευκολύνσεις για το χρέος.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, η Γερμανία κάθε άλλο παρά για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ετοιμάζεται. Το αντίθετο μάλιστα. Σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο, το κόμμα της Μέρκελ απομακρύνεται από το δόγμα Σόιμπλε ότι πρέπει οπωσδήποτε το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Χριστιανική Ένωση βρίσκεται σε μία παγίδα, την οποία η ίδια κατασκεύασε. Εάν παρέμενε στο δόγμα Μέρκελ – Σόιμπλε, δηλαδή ότι το Ταμείο θα πρέπει να συνεισφέρει οπωσδήποτε για την Αθήνα, θα έπρεπε να το στηρίξει στη βουλή και να προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους, που θα έφτανε σε διψήφια ποσά δισεκατομμυρίων. Το τίμημα για αυτό θα ήταν πολύ υψηλό. Οι πολιτικοί αντίπαλοι θα θριαμβολογούσαν για αποτυχία στο θέμα της Ελλάδας και οι ψηφοφόροι θα απομακρύνονταν. Είναι κατανοητό ότι οι βουλευτές προτιμούν να χειραφετηθούν από την πολιτική Μέρκελ, Σόιμπλε και ΔΝΤ, παρά να διακινδυνεύσουν ψήφους, διαγράφοντας χρέη στο Νότο. Και κυρίως στη Βαυαρία, όπου το φθινόπωρο έχουν εκλογές.
Είναι δεδομένο ότι δεν φτάνει μόνο η προληπτική πιστωτική γραμμή, για να «προστατευτεί» η Ελλάδα κατά τη μεταμνημονιακή εποχή.
Η Ελλάδα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία χρειάζεται ένα συνδυασμό μεγάλου capital buffer – κεφαλαιακού αποθέματος – που θα στηριχθεί όμως στα repos και μια σοβαρή λύση στο χρέος.
Εάν η Ελλάδα διασφαλίσει ότι θα έχει 25 δισ. κεφαλαιακό απόθεμα και μια καθαρή λύση στο χρέος, όχι π.χ. επιμήκυνση 3 ή 5 χρόνια αλλά 10 χρόνια και άλλες παρεμβάσεις, τότε ναι θα έχει ισχυρές στηρίξεις.
Εάν η Γερμανία δεν στηρίξει την Ελλάδα στο χρέος, τότε η Ελλάδα δεν θα καταφέρει για πολύ να είναι ανεξάρτητη.