tsipras-syriza

Πώς το ζήτημα των συμβασιούχων φέρνει μετωπική Τσίπρα - «συντρόφων» και ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 30/08/17, 08:25
Της Βούλας Μαλαίνου

Την ώρα που ο πρωθυπουργός θα παρουσιάζει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση, στο Μαξίμου βάζουν κάτω όλες τις επιλογές -όσες υπάρχουν- για το «καυτό» ζήτημα των συμβασιούχων.


Η λύση, που αναζητεί η κυβέρνηση, θα πρέπει πρώτον, να είναι νόμιμη- να μην αντιβαίνει στο Σύνταγμα- δεύτερον, να μην θίγει "ευαίσθητες" κοινωνικές ομάδες- βασικούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ- και τρίτον, να έχει την έγκριση της σιδηράς κυρίας του ΔΝΤ, της κυρίας Βελκουλεσκου, όταν έρθει η ώρα των Hilton Groups.


Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, λοιπόν, καλούνται να λύσουν στην Αριστερά και μάλιστα με «φόντο» ακόμα μια υποσχετική του Αλέξη Τσίπρα, η οποία πολύ πιθανό να μείνει επίσης στα λόγια: κατά την περιοδεία του στα υπουργεία τον περασμένο Μάιο ο πρωθυπουργός είχε τάξει λύση για τους συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες- διαρκείς ανάγκες με βάση την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο ίδιος είχε τότε ομολογουμένως θορυβηθεί εξαιρετικά με την πολυήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και την μετατροπή του λεκανοπεδίου σε σκουπιδότοπο. Φοβήθηκε πως θα χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της "πίτας" των ψηφοφόρων του και μάλιστα στην πιο κρίσιμη στιγμή, με τα ποσοστά του κόμματος του να «καταρρέουν».


Από την άνοιξη γνώριζαν στην Ηρώδου Αττικού πως οι 20.000-25.000 συμβασιούχοι, που καλύπτουν πάγιες ανάγκες κι έχουν υπερβεί τη δυνατότητα ανανέωσης άνω της διετίας, θα αποτελέσουν βαρύ «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση αργότερα, με τα πρωτοβρόχια. Η απαίτηση του ΔΝΤ δε να μπει «φρένο» στον αριθμό των συμβασιούχων πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα των 85.000, όπου φτάνει σήμερα, προκαλεί ζάλη στην κυβέρνηση, η οποία βλέπει πως στη γ' αξιολόγηση θα τεθούν κοινωνικά θέματα, τα οποία θα φέρουν παράλληλα σε πρώτο πλάνο «αρρυθμίες» στην Κουμουνδούρου.


Ήδη, το «ηθικό πλεονέκτημα» φέρεται να επικαλείται ο Πάνος Σκουρλέτης, ο πιστός «σύντροφος» του κόμματος. Ως υπουργός Εσωτερικών έχει λόγο, όπως βέβαια και η Όλγα Γεροβασιλη, ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Μόνο που υπάρχει χάσμα ανάμεσα στα δύο κυβερνητικά στελέχη ως προς το κεφάλαιο «συμβασιούχοι». Ο μεν ζητεί πολιτική λύση για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, η δε συστήνει στον κ. Τσίπρα να περιμένουν τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ των συμβασιούχων, οι οποίες θα επιτρέπουν τον όρο «αορίστου χρόνου».


Έτσι, ο κ. Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος και με την έντονη λαϊκή οργή και με Συριζαιους, που θέτουν ξεκάθαρα ζήτημα πολιτικής διαπραγμάτευσης, το οποίο είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί και για άλλα φλέγοντα ζητήματα ως προς το μέτωπο της γ' αξιολόγησης. Όπως εξάλλου γράφαμε στο «Χ», ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί και πάλι να μετρήσει «κουκιά». Το «καμπανάκι» δε από τον συμβασιούχο που μαχαίρωσε τον δήμαρχο Ελευσίνας, αλλά και εκείνον που χθες τα 'σπασε στον Μαραθώνα, δεν επιτρέπεται να το αγνοήσει.


 Τι ζητεί το ΔΝΤ


- μεγάλη μείωση του πλήθους των συμβασιούχων του Δημοσίου πολύ κάτω από τα επίπεδα των 86.000 εργαζομένων που καταγράφονται σήμερα στα στατιστικά δεδομένα του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης.


- Την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους (π.χ., αξιολόγηση, κινητικότητα, επιλογή προϊσταμένων).


Το ΔΝΤ έχει ήδη «προειδοποιήσει» και δημοσίως όλους τους εμπλεκομένους (δηλαδή την Κομισιόν και την κυβέρνηση) για τις διαθέσεις του.


Σημειώνεται μάλιστα πως στην έκθεση του, που συνόδευσε την έγκριση της εκταμίευσης της πιο πρόσφατης δόσης προς την Ελλάδα, το ΔΝΤ στηλιτεύει το γεγονός πως η μείωση του μόνιμου προσωπικού στις κρατικές υπηρεσίες αντισταθμίστηκε από την αύξηση των συμβασιούχων.


Τί πρεσβεύει η κυβέρνηση


- Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να περάσει διάταξη που θα προβλέπει τη μονιμοποίηση μεγάλης μερίδας συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.

Αν σου άρεσε κάνε