ΕΕ: Εργαλείο «ενισχυμένης εποπτείας» για την Ελλάδα-«Τρέξτε» ως τις 21 Ιουνίου
Όσο κι αν στο Μέγαρο Μαξίμου διασκεδάζουν τις εντυπώσεις για το καθεστώς «αυστηρού ελέγχου» υπό το οποίο αναμένεται να βρεθεί η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, τον ερχόμενο Αύγουστο, εντούτοις το μήνυμα των Ευρωπαίων θεσμών είναι ξεκάθαρο: για τη χώρα θα χρησιμοποιηθεί το εργαλείο της «ενισχυμένης εποπτείας».
Τάδε έφη, εξάλλου, Ευρωπαίος αξιωματούχος ενημερώνοντας τον Τύπο, στον απόηχο του Eurogroup. «Όλες οι χώρες έχουν δεσμεύσεις, στόχους και επιτήρηση. Εφόσον η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση χρέους, είναι λογικό να έχει μια πιο αυστηρή εποπτεία», δήλωσε η ίδια πηγή, σημειώνοντας πως η ΕΕ έχει προτείνει το εργαλείο της «ενισχυμένης εποπτείας» για την Ελλάδα, όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ο ίδιος παράγοντας, πάντως, χαρακτήρισε «στενό» το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση καλείται να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες, επισημαίνοντας ότι μόλις «κλειδώσουν» και τα τελευταία προαπαιτούμενα, τότε οι θεσμοί θα συντάξουν την καθιερωμένη έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.
Όπως είπε η πηγή της ΕΕ, αυτή αναμένεται να είναι έτοιμη περί τις 18-19 Ιουνίου, προκειμένου να λάβει την έγκριση και του EuroWorking Group, πριν πάει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου.
Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες εφαρμογής των προαπαιτούμενων και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, στις 21 Ιουνίου στόχος είναι να έχει ετοιμαστεί και ένα «αξιόπιστο» πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να συνδέεται με την ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ.
Υπογράμμισε, επίσης ότι το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου το 2019 αντί για το 2020 «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι», καθώς όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τόσο το 2018 όσο και το 2019, ενώ από το 2020 θα έχει αυξητική τροχιά, καθώς θα αυξάνεται η παραγωγικότητα. Ως εκ τούτου, είπε πως δεν αναμένεται να χρειαστεί κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο.
Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι θα επανεκκινήσουν από το 2019 και ότι αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ανατροπή ήδη εφαρμοσμένων μεταρρυθμίσεων, καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είχαν ανασταλεί μόνο για την περίοδο του μνημονίου. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα καθορίσει τον κατώτατο μισθό μετά το τέλος του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι μετά από μια κρίση τέτοιου βαθμού, κατά την οποία μειώθηκαν οι μισθοί κατά 25%, είναι λογικό να πάρει αυξητική πορεία. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει στο σωστό χρόνο, με δεδομένο ότι η ανεργία στην Ελλάδα είναι ακόμα υψηλή και ο κατώτατος μισθός της είναι ήδη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.