Ολιστικό σχέδιο: Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ!
Το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, με το οποίο θα πορευτεί η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, δεν είχε τύχει καλών σχολίων από τις Βρυξέλλες.
Κάθε άλλο, όπως είχε γράψει το «Χrimaonline.gr», είχε χαρακτηριστεί ως «Έκθεση ιδεών», ενώ χαρακτηριστική ήτα η καυστική επισήμανση των Γερμανών ότι «περισσότερο αξίζει το χαρτί παρά το ίδιο το πρόγραμμα.»
Η αποκάλυψη του σχεδίου στον ελληνικό Τύπο απέδειξε ότι το περίφημο «ολιστικό» σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ένα απλό ευχολόγιο, ενώ σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει το βασικό προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά τις δύο επιστροφές του σχεδίου στην Αθήνα από τους δανειστές, οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται ότι θα εφαρμοστούν στο μέλλον, είναι μικρής έκτασης, ενώ η ποσοτικοποίηση των στόχων είναι ελάχιστη!
Την ίδια ώρα, οι αναφορές κυβερνητικών στελεχών για παροχές μετά τον Αύγουστο έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στις Βρυξέλλες, στέλνοντας το εξής μήνυμα στην Αθήνα: «Πέρα των προψηφισμένων αντιμέτρων δεν πρόκειται να υπάρξει ευρώ παραπάνω ελάφρυνσης».
Αυτό είναι το τελεσίγραφο των θεσμών, «βλέποντας» την Αθήνα να καταστρώνει γενναιόδωρα σχέδια παροχών, τα οποία είναι ικανά να τα «τινάξουν όλα στον αέρα».
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επομένη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια που φέρει τον τίτλο «Ελλάδα: Μια στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον», είναι μία πολυσέλιδη ( 106) έκθεση ιδεών.
Ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με την φορολογική πολιτική η κυβέρνηση φαίνεται πως παραπέμπει σε «ευχολόγιο», καθώς για ακόμη μία φορά ως στόχος εσόδων, ορίζεται η πάταξη και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής!
Στο εισαγωγικό του κυβερνητικού σχεδίου αναφέρεται: «Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη, η φορολογική πολιτική θα συμβάλει στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και στην αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της σταδιακής μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την εργασία, καθώς και μέσω της καθιέρωσης σταθερού φορολογικού καθεστώτος για την ενίσχυση των ξένων και των εγχώριων επενδύσεων.
Η σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης θα διευκολύνει τις επενδύσεις σε εξαγωγικούς τομείς της οικονομίας και θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης με πολλά μακροοικονομικά και φορολογικά οφέλη. Η μείωση της φορολογίας εταιρειών θα έχει άμεση επίδραση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και θα στοχεύει στην παροχή βοήθειας στις εγχώριες επιχειρήσεις και στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Η σταδιακή μείωση της φορολογίας, η οποία συμπληρώνεται από την παραγωγικότητα και τα επενδυτικά κίνητρα για την εργασία και τις επιχειρήσεις αντιστοίχως, θα συνεισφέρει ανάλογα στη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη».
Οι παραπάνω αναφορές αποδεικνύουν περίτρανα ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, απλά επιδίδεται σε γενικόλογα και ευχολόγια, τα οποία δεν μπορούν να πείσουν τις αγορές, απλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μεγάλο μέρος του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός και εάν επαναφέρουν στο περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.