Χ.Α και ομόλογα «διαβάζουν» αρνητικά την έξοδο του ΔΝΤ
Οι αναφορές ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λίγκα, τα δύο κόμματα της Ιταλίας τα οποία βρίσκονται σε συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν διαγραφή χρέους από την ΕΚΤ ύψους 250 δισ. ευρώ, προκαλούν έντονους κλυδωνισμούς στις ιταλικές μετοχές καθώς και στην αγορά ομολόγων της χώρας.
Αυτό, παρόλο που εκπρόσωπος της Λίγκας δήλωσε στο Reuters ότι η διαγραφή του χρέους δεν ήταν ποτέ στο επίσημο σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος.
Την ίδια ώρα, οι ισχυρές αναταράξεις επεκτάθηκαν και στα ελληνικά ομόλογα, εν μέσω μάλιστα νέου sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οικονομικοί αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν στο Xrimaonline.gr, ότι η κύρια αιτία της "βύθισης" της εγχώριας αγοράς κάτω και από τη ζώνη των 790 μονάδων, είναι το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Το ΧΑ "διαβάζοντας" τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον, διολισθαίνει σε επικίνδυνα "μονοπάτια".
Δίχως έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, άρα και δίχως τη "σφραγίδα" του Ταμείου, η έξοδος της χώρας στις αγορές αποτελεί ένα δύσκολο κι ακριβές «σπορ».
Έτσι, εντυπωσιακή ήταν και χθες η αύξηση των αποδόσεων για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, με την απόδοση του 10ετους να φτάνει στο 4,39%!
Είναι αυτονόητο ότι η διατήρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου σε λογικά επίπεδα, κάτω των 450μβ, είναι υψίστης σημασίας, όσο πλησιάζουμε τον Αύγουστο. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από τις κρατικές ομολογιακές αποδόσεις των υπολοίπων χωρών, τονίζουν οι αναλυτές.
Σε κάθε περίπτωση, η πολυπόθητη έξοδος από τα μνημόνια δεν φαίνεται και τόσο εύκολη υπόθεση, όσο τουλάχιστον την επικοινωνεί πολιτικά η ελληνική κυβέρνηση, αφού τα προαπαιτούμενα δεν έχουν κλείσει, το ΔΝΤ συνεχίζει να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και οι Γερμανοί θέλουν πρόσθετη εποπτεία, αλλά χωρίς λεφτά.
Αποτέλεσμα, το ελληνικό χρηματιστήριο να βρίσκεται σε κομβικό σημείο για την μεσομακροπρόθεση πορεία του, με την περιοχή των 790-770 μονάδων να αποτελεί ισχυρή ζώνη στήριξης.