«Κόκκινη κάρτα» από δανειστές-αγορές στο ολιστικό σχέδιο του Ευκλείδη
To «Xrimaonline.gr» από τις 12 Απριλίου είχε μεταδώσει τις πληροφορίες για την αρνητική υποδοχή, που έτυχε από τους δανειστές το περίφημο «ολιστικό σχέδιο» ανάπτυξης, με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να πορευτεί στη μετά μνημόνιο εποχή.
Μάλιστα, από το ΥΠΟΙΚ διαρρέουν ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό ατού, ένα στήριγμα για την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Από την πλευρά τους, πάντως, οι θεσμοί έχουν εκφράσει τις σοβαρές επιφυλάξεις τους επί του πλάνου του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχοντας γυρίσει πίσω το σχετικό κείμενο, γεμάτο με διορθώσεις, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις.
Συγκεκριμένα, οι δανειστές και οι αγορές ανέμεναν ένα σχέδιο, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχους για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και των δημοσιονομικών επιδιώξεων.
Αντ΄ αυτού είδαν μία …έκθεση ιδεών με μέτρα στήριξης των ασθενών κοινωνικών ομάδων, τα λεγόμενα αντίμετρα, χωρίς να αναφέρεται καν πως ακριβώς θα καλυφθεί το κόστος.
Ένα μήνα μετά το δημοσίευμα του «Xrimaonline.gr», ήρθαν κι οι πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες, το σχόλιο των Βρυξελλών για το σχέδιο, είναι το εξής: «Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί, στο οποίο γράφτηκαν. Πρόκειται καθαρά για μια εκδήλωση προθέσεων, που δεν μπορεί να αξιολογηθεί. Η Κομισιόν αφού έκανε πολλές διορθώσεις απέστειλε το κείμενο στους αποστολείς του για βελτιώσεις».
Στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτεται, επίσης, με ιδιαίτερα καυστικό ύφος πως η κυβέρνηση προσδοκά να προσελκύσει έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από επενδύσεις στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης.
Όπως υπογραμμίζεται, η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία επιθυμούν να γνωρίζουν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ποιον τρόπο θα οδηγήσει τη χώρα και πάλι σε αναπτυξιακή ρότα.
«Η απάντηση από την Αθήνα είναι παράξενη, γιατί ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος παρουσίασαν μια αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία στηρίζεται μεταξύ άλλων και στην ιατρική κάνναβη. Πιο συγκεκριμένα πιστεύουν ότι μέσω της νομιμοποίησης της κάνναβης για ιατρικούς λόγους θα γίνουν επενδύσεις της τάξης του 1,5, δις ευρώ. Αυτό περιλαμβάνεται σε ένα κείμενο 75 σελίδων, το οποίο βρίσκεται στα χέρια κοινοτικών στις Βρυξέλλες και το οποίο δεν προκάλεσε ενθουσιασμό», σημειώνει το περιοδικό.