Γερμανοί: Το «ολιστικό σχέδιο» Τσακαλώτου δεν αξίζει ούτε το χάρτι του!
Έτσι μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, το οποίο αποκαλύπτει πως το πλάνο Τσακαλώτο δεν ενθουσίασε την Κομισιόν, τη οποία το έστειλε πίσω... για διόρθωση.
«Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί, στο οποίο γράφτηκαν. Πρόκειται καθαρά για μια εκδήλωση προθέσεων, που δεν μπορεί να αξιολογηθεί. Η Κομισιόν αφού έκανε πολλές διορθώσεις απέστειλε το κείμενο στους αποστολείς του για βελτιώσεις», τονίζεται.
Στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτεται, επίσης, με ιδιαίτερα καυστικό ύφος πως η κυβέρνηση προσδοκά να προσελκύσει έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από επενδύσεις στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης.
Όπως υπογραμμίζεται, η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία επιθυμούν να γνωρίζουν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ποιον τρόπο θα οδηγήσει τη χώρα και πάλι σε αναπτυξιακή ρότα.
«Η απάντηση από την Αθήνα είναι παράξενη, γιατί ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος παρουσίασαν μια αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία στηρίζεται μεταξύ άλλων και στην ιατρική κάνναβη. Πιο συγκεκριμένα πιστεύουν ότι μέσω της νομιμοποίησης της κάνναβης για ιατρικούς λόγους θα γίνουν επενδύσεις της τάξης του 1,5, δις ευρώ. Αυτό περιλαμβάνεται σε ένα κείμενο 75 σελίδων, το οποίο βρίσκεται στα χέρια κοινοτικών στις Βρυξέλλες και το οποίο δεν προκάλεσε ενθουσιασμό», σημειώνει το περιοδικό.
Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στο «αγκάθι» των επενδύσεων, τονίζοντας πως πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας.
«Το ποσοστό ανέρχεται στο 9%, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι το διπλάσιο ποσοστό», τονίζεται.
Μάλιστα, το περιοδικό κάνει λόγο και για τις «ψαλιδισμένες» προβλέψεις της Κομισιόν όσον αφορά την ανάπτυξη, ενώ επισημαίνει πως ακόμα κα στον τουριστικό κλάδο, που είναι ίσως ο μοναδικός με ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά, γιατί πολλοί τουρίστες έρχονται στη χώρα, επειδή φοβούνται να ταξιδέψουν σε άλλους προορισμούς στη Μεσόγειο, ενώ και εδώ δεν γίνονται αρκετές επενδύσεις με αποτέλεσμα να μειώνονται οι τουριστικές δαπάνες.
«Με αυτό το ποσοστό επενδύσεων η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον», υποστηρίζει ο οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος.
«Το επιχείρημα ότι οι ελληνικές οικογένειες είναι πολύ φτωχές για λιτότητα δεν είναι πειστικό. Η Πορτογαλία, που είναι το ίδιο φτωχή χώρα, είχε ένα πολύ πιο υψηλό ποσοστό λιτότητας», τονίζει ο ίδιος.