«Γκάζια» (και) από Σεντένο για SLA στο επικείμενο Eurogroup
Σε αυτή επισημαίνεται, επίσης, ότι οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στις 14 Μαΐου στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται δε ότι στο πρόσφατο έγινε παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της χώρας από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά πως συζητήθηκε η μελλοντική παρακολούθηση του προγράμματος. «Το Eurogroup έλαβε υπόψη το λεγόμενο εργαλείο «ενισχυμένης εποπτείας», όπως προτάθηκε από την Κομισιόν». Σε ότι αφορά το χρέος γνωστοποιείται ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.
«Στη βάση της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το Eurogroup θα αποφασίσει τον Ιούνιο όλα τα στοιχεία που θα εξασφαλίσουν επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο».
«Πραγματοποιήσαμε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με ορισμένα βασικά στοιχεία για να υποστηρίξουμε την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας και στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος» σημειώνεται στην επιστολή.
Μαξίμου σε υπουργούς: Έρχεται η τρόικα, «τρέξτε» τα προαπαιτούμενα!
Την ίδια ώρα, να πατήσουν «γκάζι» ως προς την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, η οποία κινείται με ρυθμούς «χελώνας», καλεί το Μέγαρο Μαξίμου τους υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρας, ενόψει της άφιξης των επικεφαλής των δανειστών την ερχόμενη Δευτέρα.
Με επιστολή του προς τους υπουργούς, ο υφυπουργός πάρα τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, στέλνει το μήνυμα «έρχονται οι θεσμοί, τρέξτε την αξιολόγηση», τη στιγμή που οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη κλείσει το «παράθυρο» σε παράταση του ελληνικού προγράμματος, το οποίο εκπνέει στις 20 Αυγούστου.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λιάκος επισημαίνει ότι μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαϊου επιβάλλεται να έχει «κλείσει» το λεγόμενο Staff Level Agreement, ώστε ο στόχος της επίτευξης συνολικής συμφωνίας κυβέρνησης και θεσμών στις 21 Ιουνίου να είναι εφικτός,
Πρόκειται μάλιστα για τη δεύτερη επιστολή του κ. Λιάκου προς τους υπουργούς του, μετά από ένα μήνα, ενώ σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός θα έχει το επόμενο διάστημα νέο γύρο συσκέψεων με το οικονομικό επιτελείο.
Προς το παρόν από τα 88, τα 12 ακόμη «τρέχουν», δίχως να έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 5 εξ αυτών, που σημαίνει πως τα «ακανθώδη» ζητήματα ενδεχομένως και να αποτελέσουν την «ουρά» για τη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή, δηλαδή η ολοκλήρωσή τους να μετατεθεί, αφότου λήξει η δανειακή σύμβαση. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για το Κτηματολόγιο, τη στελέχωση του Δημοσίου, το Ελληνικό…
Καθώς η κυβέρνηση καλείται να τρέξει σε έναν «μαραθώνιο», ο οποίος είναι στρωμένος με «αγκάθια», έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης της τελικής συμφωνίας έως τις 12 Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, και πέρα από τη μακρά λίστα των υπό εκκρεμότητα προαπαιτούμενων, κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να καταλήξουν αφενός ως προς το «καυτό» ζήτημα της ρύθμισης του χρέους κι αφετέρου ως προς το μεταμνημονιακό πλαίσιο.
Για την ακρίβεια, πάντως, οι παράμετροι και για τα δύο «μέτωπα» είναι γνωστές, αν κι όχι ήδη καθορισμένες. Τι σημαίνει αυτό: όσον αφορά την «επόμενη μέρα» (όπως διθυραμβικά αποκαλεί ο Αλέξης Τσίπρας την 21η Αυγούστου, αφού στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα), το μήνυμα των Ευρωπαίων θεσμών είναι ξεκάθαρο κι εστάλη, εξάλλου, κατά το πρόσφατο Eurogroup. Η Ελλάδα θα ζει υπό καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», η οποία θα προβλέπει έως τέσσερις αξιολογήσεις τον χρόνο σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών στόχων. Σχετικά με τα περί ελάφρυνσης, εξίσου ξεκάθαρη ήταν η επισήμανση των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ. Το ζήτημα θα εξεταστεί μετά το τέλος του προγράμματος, αν χρειαστεί κι υπό την προϋπόθεση πως η Αθήνα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την τέταρτη αξιολόγηση.
Αυτό που παραμένει ακόμη στον «αέρα» όσον αφορά το χρέος, είναι αν η «ζυγαριά» θα λυγίσει προς την πλευρά του ΔΝΤ, που επιδιώκει έναν αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης, ο οποίος θα συνδέεται μόνο με την πορεία της ανάπτυξης, ή προς του Βερολίνου, που θέλει τμηματοποίηση των μέτρων και σε βάθος τριετίας. Η ελάφρυνση να ενεργοποιείται ανάλογα με το κατά πόσο η Ελλάδα θα έχει «πιάσει» τους δημοσιονομικούς στόχους, θα έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, στα πλάνα της Γερμανίας είναι και η περίπτωση του «κόφτη», δηλαδή της αυτόματης διακοπής των μέτρων ελάφρυνσης, σε περίπτωση που η κυβερνητική πολιτική ξεφύγει από τον έλεγχο.