«Γραμμή Βερολίνου» για χρέος με τμηματοποίηση μέτρων σε βάθος 3ετίας
Η «γραμμή Βερολίνου» επικρατεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, γεγονός που μεταφράζεται σε νέα επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.
Ενδεικτική η δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ότι «όσο περισσότερα δώσουν οι Ευρωπαίοι για το χρέος, τόσο πιο σκληρή θα είναι και η επιτήρηση».
Το Βερολίνο απαιτεί συνέχιση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της χώρας, καθώς δεν αρκείται σε μία λύση, που να συνδέεται αποκλειστικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Το «χάσμα» με το ΔΝΤ για το «καυτό» ζήτημα της ελάφρυνσης παραμένει «αγεφύρωτο» και δεν διαφαίνεται, πάντως, προοπτική επίλυση της «αιώνιας» αυτής κόντρας, καθώς η Γερμανία επιμένει πως οι όποιες αποφάσεις για το χρέος δεν αποτελούν το ζητούμενο σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως προέχει η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και ο καθορισμός των βημάτων μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποχής.
«Δεν υπάρχουν προ-δεσμεύσεις ή αποφάσεις» για το ελληνικό χρέος, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ, προσθέτοντας ότι το θέμα τώρα είναι η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος, αλλά και το πώς θα προχωρήσουμε μετά το τέλος του.
Την ώρα που ΔΝΤ και Βερολίνο δεν τα βρίσκουν, με το Ταμείο να ζητεί αυτόματο μηχανισμό ενεργοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με βάση την πορεία του ΑΕΠ, στο υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας ήδη κυοφορούνται σχέδια που δεν ευνοούν την Ελλάδα.
Με βάση ορισμένες σοβαρές ενδείξεις αυτή η ομάδα τεχνοκρατών εισηγείται όχι μόνο να μην γίνει δεκτή η πρόταση για αυτόματο μηχανισμό, αλλά παράλληλα να τμηματοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος σε βάθος 3ετίας.
Δηλαδή να ληφθούν κάποια μέτρα με την λήξη του τρίτου μνημονίου, αλλά ο κύριος όγκος των μέτρων να κατανεμηθεί και εφαρμοστεί σε βάθος 3ετίας ή 2ετίας υπό όρους.
Πλέον είναι κατανοητό ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, θα εκδώσει αρνητική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος και η Γερμανία θα προσπαθήσει δια της τμηματοποίησης να κερδίσει χρόνο στην εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης.