epopteia-ee

«Θερμός» Μάιος για SLA, χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 02/05/18, 07:14
Του Αλέξη Ρωμανού

Ο Μάιος θα κρίνει πολλά τόσο σε τραπεζικό "μέτωπο" όσο και σε επίπεδο συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών ως προς τα «καυτά», ανοιχτά ζητήματα.

Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών, με την αγορά να "βλέπει" πως τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ξεπεράσουν τον «κάβο» με επιτυχία.

Η εξάλειψη του ρίσκου –για φέτος τουλάχιστον- των αναγκαστικών αυξήσεων κεφαλαίων, έδωσε το έναυσμα για να προσεγγίσουν οι τραπεζικές αποτιμήσεις τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους αποτίμησης.

Μέχρι στις 21 Μαΐου οι δανειστές έχουν ζητήσει να έχει ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση και να έχει υπάρξει συμφωνία σχετικά με τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και για το μεταμνημονιακό καθεστώς της Ελλάδας.

Σε «συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» (staff level agreement) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου στοχεύει η κυβέρνηση, ώστε, στη συνέχεια, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να υπάρξει η πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.

Και στις 21 Ιουνίου η κυβέρνηση αναμένει μια συμφωνία- πακέτο για το κλείσιμο του προγράμματος, το χρέος και το είδος της μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post programme surveillance) μετά από τις 21 Αυγούστου.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου και οι συζητήσεις (εκτός από τα προαπαιτούμενα) θα αφορούν και στην πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Αρχικά με τα υπάρχοντα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, και στη συνέχεια με τα στοιχεία του α' τριμήνου 2018 για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ (δημοσιοποιούνται στις 4 Ιουνίου).

Oι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν στο τελευταίοEurogroup στη Σόφια το νέο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και στοιχήθηκαν στη γερμανική γραμμή, ζητώντας να ολοκληρωθούν πρώτα οι μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου και μετά να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος.

To Eurogroup έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση: μέσα σε επτά ημέρες από την άφιξη του κουαρτέτου στην Αθήνα στις 14 Μαΐου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές σε τεχνικό επίπεδο, ενώ για τη λήψη απόφασης πιθανών μέτρων για το χρέος «εάν χρειαστεί» μετά το τέλος του προγράμματος απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πλήρης υλοποίηση του Μνημονίου και ένα αξιόπιστο μεταμνημονιακό πλαίσιο αδιαμφισβήτητης ελληνικής ιδιοκτησίας.

Η φράση «εάν χρειαστεί» όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο μετά την πρώτη συμμετοχή του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς στο συμβούλιο, ενώ στο παρασκήνιο οι μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στην ευρωζώνη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένουν.

Η ελληνική πλευρά έχει 20 ημέρες στην διάθεση της προκειμένου να «τρέξει» τις μνημονιακές δράσεις και να δημιουργήσει τουλάχιστον τις προϋποθέσεις για μία «καταρχήν συμφωνία» με τους δανειστές.

Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το χρέος οι οποίες θα κορυφωθούν στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, στις 21 Ιουνίου όπου εκεί θα υπάρξουν εκτεταμένες συζητήσεις και διαβουλεύσεις ώστε να κλείσει οριστικό αυτό το ζήτημα και η Ελλάδα να σταματήσει να απασχολεί την ευρωζώνη.

 

Αν σου άρεσε κάνε