Τόμσεν: Βιώσιμο χρέος για να μπούμε στο πρόγραμμα, «τελειώνει ο χρόνος»
Ο ίδιος, πάντως, πρόσθεσε ακόμη έναν παράγοντα, που θα καθορίσει τις αποφάσεις του Ταμείου, αυτόν της αξιολόγησης του αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο ετοιμάζεται να παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο άτυπο Eurogroup της 27ης Απριλίου.
Στην ουσία, πάντως, ο Τόμσεν δεν απάντησε με σαφήνεια σε καίρια ερωτήματα, που «καίνε» την Ελλάδα, όπως είναι μεταξύ άλλων το κατά πόσο ευσταθούν τα σενάρια περί επίσπευσης της ενεργοποίησης του «κόφτη» στο αφορολόγητο το 2019, «πακέτο» με τις περικοπές στις συντάξεις, με «φόντο» τις ψαλιδισμένες προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη το 2018.
Όσον αφορά στα περί «καθαρής εξόδου», ο γενικός διευθυντής του Ταμείου πέταξε το «μπαλάκι» στην ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως εκείνη θα αποφασίσει, αν επιδιώκει ή όχι την υιοθέτηση της προληπτικής γραμμής στήριξης.
«Αυτό που ζητάμε για το χρέος είναι όταν πάμε στο ΔΣ να μπορούμε να εξηγήσουμε ποια είναι η στρατηγική», τόνισε σε ενημέρωση δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον για την ευρωπαϊκή οικονομία.
«Έχουμε αποδεχτεί ότι τα μέτρα θα προχωρήσουν στο τέλος του προγράμματος του ESM υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης από την Ελλάδα», δήλωσε, προσθέτοντας όμως ότι «πρέπει να έχουμε συμφωνία στη μεθοδολογία και στη στρατηγική και στο τέλος του προγράμματος θα κάνουμε το «καλιμπράρισμα» των μέτρων με βάση το DSA».
Επανέλαβε ότι κάποια μέτρα μπορούν να ενεργοποιηθούν αργότερα, αλλά θα πρέπει όμως να αποφασιστεί ο μηχανισμός που θα γίνει αυτό και να είναι αυτόματος αντί να εξαρτάται από μελλοντικές αποφάσεις.
Στο πλαίσιο της τακτικής πιέσεων προς την ΕΕ, η οποία διαμηνύει πως η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι προτεραιότητα, ο Τόμσεν δήλωσε πως το πρόγραμμα θα πρέπει να ενεργοποιηθεί σύντομα, «δείχνοντας» πως το ΔΝΤ περιμένει από τους Ευρωπαίους να ικανοποιήσουν τους όρους του, ώστε να απαντήσει στο ερώτημα «συμμετοχή ή αποχή;».
«Θα πρέπει να το ενεργοποιήσουμε πολύ σύντομα, αλλιώς δεν έχει νόημα. Άλλωστε θα απαιτηθεί εκτός από την έγκριση να γίνει τουλάχιστον μια αξιολόγηση, αλλιώς δεν υπάρχει πρόγραμμα. Άρα ο χρόνος τελειώνει για να μπορέσουμε να το ενεργοποιήσουμε», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αν γίνει αυτό θα αποτελέσει σημαντικό σινιάλο για την κατάσταση της οικονομίας , που θα στείλει σήμα στις αγορές ότι η κατάσταση στη χώρα είναι συνεπής με τις θέσεις του ΔΝΤ.
«Εσείς αποφασίζετε» για προληπτική γραμμή
Αναφορικά με την «καθαρή έξοδο» δήλωσε πως αν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα και υπάρξει συμφωνία στο χρέος, θα μπορέσει να έχει μια «καλή» έξοδο. «Η απόφαση για προληπτική γραμμή εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε ο Τόμσεν.
«Το κλειδί είναι κοιτώντας μπροστά ότι η πρόσβαση στις αγορές εξαρτάται από την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και της διατήρησης των μεταρρυθμίσεων. Με αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα επιστρέψει στις αγορές», δήλωσε.
«Δεν ξέρω, δεν απαντώ» για το αφορολόγητο
Σχετικά με το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί κατά ένα χρόνο νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου ο Τόμσεν ουσιαστικά απέφυγε να απαντήσει.
«Για μας το ερώτημα δεν είναι η επίτευξη των στόχων, αλλά πώς θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη. Πώς θα έχουμε ένα μείγμα πολιτικής που θα είναι φιλικό προς την ανάπτυξη», ανέφερε.
Όπως εξήγησε, «η ανησυχία μας είναι ότι η δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα – η οποία υπήρξε εντυπωσιακή τα προηγούμενα χρόνια – επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό με αύξηση των φόρων, επιβαρύνοντας την ανάπτυξη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους, αλλά ο τρόπος που τους πετυχαίνει δεν είναι φιλικός προς την ανάπτυξη».
Τέλος, ερωτηθείς για τις ελληνικές τράπεζες σημείωσε ότι το Ταμείο περιμένει να δει τα αποτελέσματα των stress tests.