dnt-lagarde

Washington Group χωρίς την Ελλάδα αλλά με σκωτσέζικο ντους από το ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:03 Δημιουργία 20/04/18, 07:52
Του Αλέξη Ρωμανού

Οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος επείγουν στην πορεία προς τη λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο (αν δεν ισχύσει η δίμηνη παράτασή του, όπως διαρρέουν οι Γερμανοί), εντούτοις από τη μία οι Ευρωπαίοι μεταφέρουν το ζήτημα της ρύθμισης για... αργότερα κι από την άλλη το ΔΝΤ πιέζει για τήρηση των απαράβατων όρων του.

ΕΕ και ΔΝΤ βρίσκονται σε «αιώνια» κόντρα για το «μέτωπο» του χρέους, με κίνδυνο να μεταφερθεί ο… λογαριασμός της σύγκρουσης των ισχυρών στην Ελλάδα, υπό τη μορφή του υψηλού κόστους δανεισμού μετά τη λήξη του μνημονίου.

Μέχρι σήμερα ιδιαίτερα χαμηλές είναι οι προσδοκίες συμφωνίας ΔΝΤ και Ευρωπαίων αναφορικά με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο χρέος, προκειμένου το Ταμείο να δώσει σφραγίδα βιωσιμότητας και η Ελλάδα να κερδίσει ουσιαστική ελάφρυνση, καθώς η Ουάσινγκτον θα ήθελε πολύ πιο γενναιόδωρη… ρύθμιση, την οποία η Ευρωζώνη όμως δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει. Ωστόσο, χωρίς τη «σφραγίδα» αυτή, η έξοδος στις αγορές θα είναι πιο δύσκολη.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την σημερινή συνάντηση του Washington Group, όπου επί τάπητος θα βρεθούν τα «καυτά» ζητήματα του χρέους και της μεταμνημονιακήε εποχής, ενώ η.... ελληνική πλευρά απλά θα απουσιάζει!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Washington Group, που είναι άτυπο όργανο με θέμα συζήτησης την Ελλάδα, συμμετέχουν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ και οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και ο νέος υπουργός της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Το σενάριο της σταδιακής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά το 2018 δεν βρίσκει σύμφωνο το Ταμείο, παρότι αποτελεί τη βασική επιλογή της Ευρώπης για τη μετά το μνημόνιο εποχή της Ελλάδας.

Το σχέδιο προβλέπει ότι το σημαντικότερο μεσοπρόθεσμο μέτρο ελάφρυνσης του χρέους, η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF (δεύτερο μνημόνιο) θα ενεργοποιηθεί τμηματικά, σε βάθος τριετίας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα περνά τους μεταμνημονιακούς ελέγχους στην οικονομία και θα εφαρμόζει ορισμένες προσυμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα για το χρέος περιλαμβάνουν τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

– Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια

– Την επιστροφή των κερδών α που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων.

– Από τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια, πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του ΕΤΧΣ στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050, μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050 και την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, περίπου 11,5 δισ. ευρώ, που έχουν απομείνει και τα οποία έχουν επιτόκιο 3,8% ενώ τα δάνεια από τον ESM κοστίζουν μόλις 0,8% – 0,9%.

Κλειστά χαρτιά...

Πάντως, η πρώτη «γεύση» από τη Σύνοδο στην Ουάσινγκτον όσον αφορά τις αποφάσεις του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα είναι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ εξακολουθεί να κρατά κλειστά χαρτιά..., επισημαίνοντας πάντως πως το ΔΝΤ θέλει να βοηθήσει και θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί εντός του πλαισίου λειτουργίας του.

«Ο ελληνικός λαός πέρασε οκτώ χρόνια πολύ δύσκολων πολιτικών, αλλά η χώρα έχει βελτιώσει σημαντικά την οικονομική της θέση», τόνισε η ίδια κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της Συνόδου.

Ναι μεν αλλά...

Η κυρία Λαγκάρντ έκανε αναφορά στην αποκλιμάκωση, που σημειώνεται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, τονίζοντας ότι η απόδοση του 10ετούς ήταν χθες κάτω του 4%, «δείγμα ότι οι αγορές κοιτούν τη χώρα πολύ καλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν», γεγονός κρίσιμο, δεδομένου ότι το ιδιωτικό χρέος θα αντικαθιστά το δημόσιο. Ωστόσο, υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

«Πιστεύουμε επίσης ότι οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να διανυθεί, και ο ελληνικός λαός κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Το πρόγραμμα του ESM αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και να την βοηθήσει να επανακτήσει την εθνική οικονομική της κυριαρχία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το «άδειασμα»

Αυτό, ωστόσο, που αξίζει να επισημανθεί από τις δηλώσεις της «Σιδηράς Κυρίας» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την έναρξη της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, είναι το «άδειασμα» της ελληνικής κυβέρνησης… Η Λαγκάρντ πέταξε στην Αθήνα το «μπαλάκι» για την ευθύνη των σκληρών μέτρων, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως ορισμένα «δραστικά μέτρα που ελήφθησαν από την Ελλάδα, δεν είχαν υπαγορευτεί από το Ταμείο», διότι, όπως δήλωσε, «δεν υποστηρίξαμε πρόσθετες περικοπές δημόσιων δαπανών. Έχουν ήδη γίνει πολλές περικοπές».Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτιμήσεις-«φωτιά» για την πορεία του ελληνικού χρέους περιέχει η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ.

Εκτίναξη χρέους

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ προβλέπει για φέτος

«εκτίναξη» του χρέους στο 191,3% του ΑΕΠ, ενώ τον Οκτώβριο του 2017 το τοποθετούσε στο 184,5% του ΑΕΠ. Ανάλογη είναι η εκτίμηση του Ταμείου και για τα επόμενα έτη, αν και σημειώνονται μικρές αυξομειώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ «βλέπει» ότι το χρέος θα φτάσει το 2019 στο 181,8% (από 177,9%), το 2020 στο 177% (από 171,4%), το 2021 στο 172,2% (από 165,4%), το 2022 στο 168,7% (161,2%) και το 2023 στο 165,1%.

Αν σου άρεσε κάνε