Μέτρα 1,1 δισ. δείχνει το ΔΝΤ στο «βωμό» του πλεονάσματος
«Τρύπα» ύψους 1,1 δισ. ευρώ «δείχνει» το ΔΝΤ, «απειλώντας» να προκαλέσει οικονομική και πολιτική καταιγίδα.
Η κυβέρνηση έχει σπεύσει να «ξορκίσει» το ενδεχόμενο της λήψης και νέων μέτρων, ήδη από τις πρώτες διαρροές περί επίσπευσης της ενεργοποίησης του «κόφτη», ωστόσο το Ταμείο άνοιξε «παράθυρο» για ταχύτερη μείωση του αφορολόγητου.
Την ίδια στιγμή, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τα δημοσιονομικά, το ΔΝΤ αν κι αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος σε σχέση με την πρόβλεψη του περασμένου Οκτωβρίου, εντούτοις θέτει τον πήχη πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τον κυβερνητικό στόχο.
Συγκεκριμένα, το Ταμείο «βλέπει» πλεόνασμα στο 2,9% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο είναι μεν κατά κατά 0,7 μονάδες υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της εκτίμησης του Οκτωβρίου, απέχει δε παρασάγγας από το 3,5% του προϋπολογισμού.
Αυτή η φαινομενικά μικρή διαφορά των 0,6 ποσοστιαίων μονάδων μεταφράζεται σε κάτι εξαιρετικά επώδυνο –εάν φυσικά επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του Ταμείου- για τον μέσο Έλληνα πολίτη, καθώς αντιστοιχεί σε νέα μέτρα περίπου 1,1 δισ. ευρώ, ενώ η φοροδοτική του ικανότητα έχει εξαντηλθεί.
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ αποτελούν «ράπισμα» για την κυβέρνηση, καθώς καταρρίπτουν, μεταξύ άλλων, το «αφήγημα» των αντιμέτρων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι από την Αριστερά για την υιοθέτηση του πιο σκληρού μνημονίου της 8ετίας. Μόλις λίγες ώρες μετά την πανηγυρική ομιλία του πρωθυπουργού για...«καθαρή έξοδο» από την επιτροπεία κι ανέλπιστη ανάπτυξη από το Καστελόριζο, το ΔΝΤ χτύπησε «καμπανάκι» για νέα μέτρα.
Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως το Ταμείο ενδεχομένως και να προετοιμάζει το έδαφος για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων για το 2019 ακόμη κι εντός του β’ εξαμήνου του 2018, ανεξάρτητα από το εάν θα έχει επιτευχθεί το λεγόμενο «clean exit».
Τέλος, όσον αφορά το διάστημα 2019-2023 οι προβλέψεις του Ταμείου, όπως αυτές αποτυπώνονται στην έκθεση Fiscal Monitor που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, θυμίζουν… «ασανσέρ». Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ θέτει στο 3,5% τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα της περιόδου 2019-2022, ενώ για το 2023 «τσεκουρώνει» την πρόβλεψή του μόλις στο 1,5%, όταν οι Ευρωπαίοι κάνουν λόγο για 3%, επιχειρηματολογώντας έτσι τη θέση τους ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι προτεραιότητα.