seb-fessas-ependyseis

Η πρόταση του ΣΕΒ για υπερδιπλασιασμό επενδύσεων μέχρι το 2025

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 18/04/18, 15:43
Τη συνολική πρόταση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για την κάλυψη του επενδυτικού κενού με στόχο τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θεόδωρος Φέσσας.

Συγκεκριμένα, προτείνεται ο υπερδιπλασιασμός των παραγωγικών επενδύσεων έως το 2025 και η δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα από ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα επενδυτικών μεταρρυθμίσεων για μια παραγωγική και βιώσιμη οικονομία.

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου και επιθετικού πακέτου οριζόντιων φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμίσεων για το σύνολο της οικονομίας, αλλά και ειδικότερων πολιτικών σε 9 κλάδους (μέταλλα και εξόρυξη, τρόφιμα, φάρμακα, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, εφοδιαστική αλυσίδα, εκπαίδευση, ψηφιακή οικονομία και κυκλική οικονομία), ώστε η Ελλάδα να υπερδιπλασιάσει τις επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες από 7 έως 10 χρόνια, βελτιώνοντας αισθητά το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ της χώρας από 13% σήμερα σε 20% έως το 2025.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ θεωρεί απαραίτητο ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία δομών, μηχανισμών και διαδικασιών επιτάχυνσης επενδύσεων, το οποίο επιταχύνει τη σύγκλιση με τις πρακτικές της Ε.Ε και βελτιώνει τη συνολική επενδυτική απόδοση παράλληλα με τη βελτίωση των δημοσίων εσόδων, με τους ακόλουθους επιμέρους στόχους:


  • Μείωση 25% του βάρους που επιφέρουν τα εμπόδια και η γραφειοκρατία ως το 2020, η επίτευξη του οποίου αναβάλλεται από το 2013.

  • Μείωση 35% του χρόνου επίλυσης δικαστικών (διοικητικών) διαφορών ως το 2020.

  • Μείωση 30% του χρόνου αδειοδότησης μέχρι το 2020.

  • Μείωση 30% του εταιρικού φόρου (άμεσα ή έμμεσα) στις νέες επενδύσεις και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.

  • Διπλασιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων στην καινοτομία ως το 2023.

  • Αύξηση του μεριδίου της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ κατά 4% και δημιουργία κατ’ ελάχιστον 50.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2021.

  • Δημιουργία 8.000 περισσότερων μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων έως το 2025 με χαρακτηριστικά εξωστρέφειας και καινοτομίας.


Παράλληλα, για τη διακυβέρνηση αυτού του προγράμματος εισηγείται τη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Επενδύσεων υπό τον Πρωθυπουργό για την εποπτεία εφαρμογής του προγράμματος, με τη συμμετοχή του ΣΕΒ και τη δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ανεξαρτήτως πολιτικών κύκλων και κυβερνητικών αλλαγών.

Σε σχετική ανακοίνωση, τονίζεται ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου, με τίτλο «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις», στις 23 και 24 Απριλίου, θα παρουσιαστούν και θα τεθούν σε ψηφοφορία οι προτάσεις του ΣΕΒ, βάσει των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, ώστε αυτές στη συνέχεια να αποτελέσουν κεντρική εισήγηση προς την Κυβέρνηση και τους Θεσμούς για το υπό διαμόρφωση αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε