lagarde-dnt-nea-metra

ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για μέτρα από το «ψαλίδισμα» της ανάπτυξης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 17/04/18, 16:06
«Καμπανάκι» για ενεργοποίηση του «κόφτη» στο αφορολόγητο το 2019 αντί του 2020 χτυπά το ΔΝΤ, ανακοινώνοντας τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία, οι οποίες είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες του περασμένου Οκτωβρίου, αλλά και κατώτερες των προσδοκιών τόσο της κυβέρνησης όσο και των Ευρωπαίων εταίρων.

Το Ταμείο χαμηλώνει δραστικά τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος, ενώ «βλέπει» περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας όσον αφορά το κρίσιμο 2019, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι νέες περικοπές στις συντάξεις και η πρώτη κατοικία δεν θα βρίσκεται πια υπό την «ομπρέλα» προστασίας του νόμου Κατσέλη.

Ειδικότερα, στην έκθεσή του World Economic Outlook (WEO), που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 2% φέτος, έναντι 2,6%, όπως εκτιμούσε τον Οκτώβριο του 2017, ενώ κυβέρνηση και Κομισιόν κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,4% και 2,5%, αντίστοιχα. Για το 2019 το Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα «τρέξει» μόλις με 1,8% του ΑΕΠ, ποσοστό που απέχει παρασάγγας από το 2,5%, όπου τοποθετεί την ανάπτυξη η ΕΕ.

Οι προβλέψεις αυτές πέρα του ότι εντείνουν τα σενάρια περί επίσπευσης της μείωσης του αφορολόγητου, ουσιαστικά «καταρρίπτουν» και το αφήγημα των αντιμέτρων, το οποίο η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως άλλοθι (ακόμα ένα ήταν η ελάφρυνση του χρέους), για να «φέρει» τους Έλληνες αντιμέτωπους με το σκληρότερο μνημόνιο της 8ετίας.

Επίσης, στην ίδια έκθεση, ενσωματώνονται προβλέψεις αναφορικά με σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας από 21,5% του εργατικού δυναμικού πέρυσι σε 19,8% φέτος και 18% το 2019, σταθεροποίηση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στη ζώνη του 0,6%-0,8% του ΑΕΠ (συγκεκριμένα -0,8% πέρυσι και φέτος και -0,6% το 2019) και χαμηλού πληθωρισμού (1,1% πέρυσι, 0,7% το 2018 και 1,1% το 2019).

Ακόμη, όσον αφορά τον «βραχνά» των «κόκκινων δανείων» σε επίπεδο Ευρωζώνης, στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «στην ευρωζώνη, η συνεχιζόμενη πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη της κληρονομιάς της κρίσης και την άρση των περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων (ιδίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία)».

Και συμπληρώνεται: «ευρύτερα, υπάρχει ανάγκη για βελτίωση της αποδοτικότητας κόστους και της κερδοφορίας των τραπεζών, κάτι που θα απαιτήσει ενεργή επιτήρηση και συγχωνεύσεις σε οικονομίες με πολλές τράπεζες. Κατάλληλη και αναμενόμενη χρήση bail ins και προληπτικών ανακεφαλαιοποιήσεων θα είναι κρίσιμη για να μειωθεί η αβεβαιότητα και το ρίσκο σε καταστάσεις οικονομικής πίεσης όσο και για να περιοριστεί το βάρος που επωμίζονται φορολογούμενοι. Για όλη την ευρωζώνη, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης παραμένει προτεραιότητα για να μπει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ισχυρότερο βηματισμό».

Σημειώνεται πως αύριο, Τετάρτη αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και οι νεότερες προβλέψεις του ΔΝΤ αναφορικά με την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους. Τα επόμενα στοιχεία για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ θα γνωστοποιηθούν στις 4 Ιουνίου αι θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για τις τελικές αποφάσεις της Ουάσινγκτον.

 

Αν σου άρεσε κάνε