trapezes

Κρίσιμο 2ήμερο για τις τράπεζες με «εξετάσεις» στον SSM

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 04:36 Δημιουργία 17/04/18, 07:40
Του Αλέξη Ρωμανού

Κρίσιμο το ερχόμενο διήμερο για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα «περάσουν» από εξετάσεις στη Φραγκφούρτη, στην έδρα του SSM (στις 18 Απριλίου οι διοικήσεις των Eurobank και Πειραιώς και στις 19 Απριλίου της Εθνικής και Alpha bank).

Η «κορύφωση» αναμένεται στις 5 Μαΐου, όταν η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests, από τα οποία θα φανεί κατά πόσο τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να ανταποκριθούν στο δυσμενές σενάριο, δίχως να χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια.

Στους τραπεζικούς κύκλους τράπεζες επικρατεί αισιοδοξία, εκτιμώντας πως οι τράπεζες θα περάσουν τον «κάβο» των ασκήσεων αντοχής, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάποια προληπτική αύξηση κεφαλαίου.

Tραπεζικοί αναλυτές «βλέπουν» πως ο κατώτατος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, όσον αφορά το δυσμενές σενάριο, δεν θα είναι κάτω από το 5%.

Υπό το πρίσμα αυτό, με βάση το θετικό σενάριο και οι τέσσερις συστημικές θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests, δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν capital plans, ούτε να προχωρήσουν σε ΑΜΚ.

Το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι μία ή δύο τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν capital plans έως τα μέσα του ερχόμενου Ιουλίου και να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Πάντως ο SSM θα εξακολουθεί να ασκεί ισχυρές πιέσεις προς τις διοικήσεις των τραπεζών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, «μέτωπο», στο οποίο σημειώνονται ακόμη σημαντικές καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο α΄τρίμηνο του 2018 ο ρυθμός αύξησης των NPLs ξεπέρασε τον ρυθμό μείωσης.

Tο ΔΝΤ ζητά ριζική επίλυση του θέματος και επιμένει ότι πρέπει να προχωρήσουν οι πωλήσεις και οι ρευστοποιήσεις των προβληματικών χαρτοφυλακίων.

Όπως έχει γράψει το «xrimaonline.gr» , εδώ και μήνες, τα δάνεια που περνούν στο «κόκκινο» ήταν περισσότερα από αυτά που ρυθμίζονται με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αναγκάζονταν να αυξήσουν τις προβλέψεις τους, μειώνοντας τα κέρδη εις βάρος των μετόχων.

Ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης (default rate), για τα στοιχεία β΄τριμήνου 2017, ήταν σε επίπεδα άνω του 2%, ξεπερνώντας το ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate) και καθιστώντας τις εκτεταμένες διαγραφές δανείων το σημαντικότερο μέσο μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων».

Όμως σε αντίθεση με την τάση που παρατηρήθηκε κατά το υπόλοιπο έτος, ο τριμηνιαίος ρυθμός αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate), το τελευταίο τρίμηνο 2017, εμφανίζεται βελτιωμένος στο 1,8% και ξεπερνά τον τριμηνιαίο δείκτη αθέτησης (default rate), ο οποίος εμφανίζει μειωτική πορεία, αγγίζοντας το 1,7%.

Αν σου άρεσε κάνε