dnt-ekthesi

Περιμένοντας... την «ετυμηγορία» του ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 17/04/18, 07:27
Του Αλέξη Ρωμανού

Ένα «καυτό» πεντάμηνο έως τη λήξη του προγράμματος εγκαινιάζεται σήμερα, Τρίτη με την ανακοίνωση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την πορεία του ΑΕΠ, των τραπεζών και των δημοσιονομικών μεγεθών (και) όσον αφορά την Ελλάδα, μόλις ούτε ένα μήνα πριν τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests.

Η κυβέρνηση κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς αν οι εκτιμήσεις καταγράφουν χαμηλές «πτήσεις» σχετικά με την ανάπτυξη το 2018, τότε το Ταμείο θα εντείνει το πρέσινγκ για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου από το 2019, αντί του 2020, «πακέτο» με τις νέες περικοπές στις συντάξεις και τη «σφαγή» στους πλειστηριασμούς, αφότου από 1η Ιανουαρίου δεν θα ισχύει ο νόμος Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν προτίθεται να ζητήσει μείωση του στόχου για τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα, στον απόηχο των προειδοποιήσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το Ταμείο φέρεται να αμφισβητεί τον στόχο για το επόμενο έτος, εξού και οι ανησυχίες για ενεργοποίηση του «κόφτη» στο αφορολόγητο το 2019, καθώς και το «πάγωμα» των αντιμέτρων, τα οποία η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως «άλλοθι» για την ψήφιση του πιο σκληρού μνημονίου κατά τα χρόνια λιτότητας.

Το ΔΝΤ μέχρι πρότινος επέμενε ότι πιο ρεαλιστικός θα ήταν ένας χαμηλότερος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), αντιπροτείνοντας 1,5% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αποδυναμωθεί η επιχειρηματολογία του ΔΝΤ, καθώς το 3,5% του ΑΕΠ το πέτυχε ήδη από το 2017.

Στην πραγματικότητα, το ΔΝΤ είναι πιθανό να επιμείνει, με το επιχείρημα ότι τα αποτελέσματα του 2017 οφείλονται εν μέρει σε προσωρινά μέτρα (π.χ., η οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων) και σε ανεπιθύμητες περικοπές δαπανών (κυρίως κοινωνικών), αλλά και επειδή θεωρεί ότι η μείωση του αφορολογήτου είναι μια διαρθρωτική αλλαγή που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα.

Δραματικές συνέπειες από τον «κόφτη»

Δραματικές συνέπειες στα εισοδήματα εκατομμυρίων, θα φέρει η συμφωνημένη μείωση του αφορολόγητου. Αν μάλιστα αυτή η μείωση ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2019, τότε μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα βρεθούν προ μιας τεράστιας αδικίας και εκπλήξεως.

Άμεσα θα χαθεί ένας μισθός από τους εργαζόμενους, ενώ θα υπάρξει απώλεια έως και τριών συντάξεων για τους συνταξιούχους, τόσο λόγω της περικοπής κατά 18% από τον επανυπολογισμό, όσο και από το αφορολόγητο που θα υποχωρήσει.

Με μια πρόωρη περικοπή κατά 3.000 ευρώ του αφορολογήτου, περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι με χαμηλά ετήσια εισοδήματα 5.600 – 9.000 ευρώ, οι οποίοι σήμερα είναι σχεδόν ή απολύτως αφορολόγητοι, θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο για τα εισοδήματά τους, αφού δεν θα καλύπτονται πλέον από την «ομπρέλα» του αφορολόγητου ορίου.

Για 2,7 εκατ. συνταξιούχους το χτύπημα θα είναι ισχυρό και διπλό. Εκτός από τη μείωση των συντάξεων, θα… γευτούν και το «πικρό ποτήρι» της περικοπής του αφορολογήτου, το οποίο θα φέρει έξτρα φόρο έως 650 ευρώ.

Οι χαμηλόμισθοι που αμείβονται με 500 ή 600 ευρώ τον μήνα, μόλις μπει το «μαχαίρι» στο αφορολόγητο, θα διαπιστώσουν ότι θα χάσουν έως και ένα μισθό τον χρόνο, ενώ για τους συνταξιούχους τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, αφού τα μέτρα θα αφαιρέσουν από την τσέπη τους έως και τρεις συντάξεις. «Το ψαλίδι» θα είναι μεγαλύτερο για τους παλιούς συνταξιούχους, καθώς θα φτάσει μέχρι 25%, διότι εκτός από την περικοπή στις κύριες και επικουρικές συντάξεις καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

Στο σενάριο της μείωσης του αφορολογήτου στα 5.685-6.591 ευρώ από την Πρωτοχρονιά του 2019 ένας μισθωτός του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ ή 643 ευρώ τον μήνα θα δει τον φόρο που θα κληθεί να πληρώσει για το εισόδημά του να εκτοξεύεται στα 730 ευρώ, από 80 σήμερα. Θα επιβαρυνθεί δηλαδή με έξτρα φόρο 650 ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τις αποδοχές ενός μήνα. Μάλιστα ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει την ίδια ακριβώς πρόσθετη επιβάρυνση με άλλους μισθωτούς που έχουν υψηλότερα εισοδήματα της τάξης των 20.000 ή 30.000 ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε