«Κρας τεστ» το πρώτο τετ-α-τετ Τσακαλώτου-Σολτς
Στο Βερολίνο βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς, τον διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στην ατζέντα των συνομιλιών τους βρίσκεται το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Για την κυβέρνηση, μάλιστα, η συνάντηση αυτή εκλαμβάνεται, ως μια πρώτη ευκαιρία, για να διερευνηθούν οι προθέσεις του Βερολίνου και ειδικά της πρότασης, που έχει υποβληθεί από την ESM και την γαλλική κυβέρνηση.
Στο παρασκήνιο, ωστόσο, τίποτα δεν μοιάζει τόσο απλό κι εύκολο. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζε ότι ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, πρώην δήμαρχος του Αμβούργου, θα άλλαζε τη σκληρή «γραμμή» το Σόιμπλε, εντούτοις στη γωνία... περιμένουν τόσο οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) όσο και η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (Afd).
Προς το παρόν, όλα δείχνουν σαν να μην πέρασε μία ημέρα, από την υπουργία Σόιμπλε, καθώς ο Σολτς, ο αντικαταστάτης του, κινείται στα χνάρια του: «Από τις μεταρρυθμίσεις εξαρτάται, εάν θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», τονίζει ο ίδιος όλο νόημα. «Επ΄ αυτού θα παραμείνουμε με την ελληνική κυβέρνηση σε διάλογο, για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσει την μεταρρυθμιστική πολιτική. Από αυτό εξαρτάται, εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση χρέους», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Στην ουσία, μετά τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και η νέα γερμανική κυβέρνηση «κουρεύει» τις προσδοκίες της Αθήνας για το χρέος και τις όποιες ελαφρύνσεις, ζητώντας κυβερνητικές δεσμεύσεις όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν, προκειμένου ο νέος «Σόιμπλε» να πάρει θέση εντός του τρέχοντος μηνός για το πώς βλέπει το Βερολίνο τη συνέχεια για την Αθήνα μετά το τέλος του δανειακού προγράμματος.
Σε σχόλιό της για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα του Μονάχου τονίζει ότι «ο Σολτς πρέπει να αποφασίσει» τι στάση θέλει να τηρήσει έναντι της Αθήνας μετά τη λήξη του προγράμματος. «Η Αθήνα πρόκειται να αποδεσμευτεί και να αποκτήσει ελευθερία. Ανοιχτό είναι βεβαίως το ερώτημα πόσο μεγάλη επιτρέπεται να είναι αυτή η ελευθερία προκειμένου, πρώτον, να μην ξεσπάσει εκ νέου η κρίση που έχει κατευναστεί και, δεύτερον, οι φορολογούμενοι στις χώρες των δανειστών, ανάμεσά στις οποίες είναι και η Γερμανία, να πάρουν πίσω τα δανεικά χρήματα». Η εφημερίδα του Μονάχου υπογραμμίζει ότι το κριτήριο για το πόση «μεταμνημονιακή ελευθερία» θα πρέπει να έχει η Ελλάδα «δεν είναι το εθνικό συμφέρον (σ.σ. Ελλάδας ή Γερμανίας), αλλά το ευρωπαϊκό: η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ελευθερία στον βαθμό που η ευρωζώνη παραμένει σταθερή και το ευρώ ασφαλές». Η SZ θεωρεί ότι «οι δανειστές πρέπει να κρατήσουν την Αθήνα υπό εποπτεία» και να επιβάλουν περιορισμούς μέχρι να διευθετηθεί η αποπληρωμή του χρέους.
Σε σχέση με το ελληνικό χρέος, η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι ο Όλαφ Σολτς δεν μπορεί να αποφύγει μια «πικρή αλήθεια». Σύμφωνα με την SZ, «δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει ότι η Αθήνα θα εξοφλήσει σε 60 χρόνια πάνω από 300 δισ. ευρώ. (Ο Σολτς) μπορεί να κάνει τώρα δύο πράγματα: να εγκρίνει με πραγματισμό μια ελάφρυνση χρέους (…) ή να παίξει με τον χρόνο, αρνούμενος μεγαλύτερες παραχωρήσεις. Το πρώτο θα ήταν κάτι καινούριο. Στη δεύτερη περίπτωση ο Σολτς θα συμπεριφερόταν όπως ο Σόιμπλε».
Και το Grexit στο προσκήνιο
Την ίδια ώρα, στελέχη της Μέρκελ ζητούν Grexit και επιτίθενται κατά του Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα, με ανακοίνωση που εξέδωσε Σύνδεσμος Επιχειρήσεων «Wirtschafstrat» που εκπροσωπεί 12.000 μικρές και μεσαίες γερμανικές επιχειρήσεις των βασικότερων κλάδων της οικονομίας, υπογραμμίζεται με νόημα ότι ο κ. Τσίπρας εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις με «μισή καρδιά» και δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας, ενώ παράλληλα καλεί τον νέο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας να βαδίσει στα χνάρια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τονίζει ότι το δίλημμα είναι το ίδιο: Για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντική υποτίμηση. Μόνο έτσι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της θα καταστούν πιο ελκυστικά. Όμως, αυτό είναι εφικτό μόνο έξω από το ευρώ…