ÂÏÕËÇ - ÍÓ ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏÕ ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÙÍ ÃÉÁ ÔÇÍ ÁÃÏÑÁ ÐÁÉÃÍÉÙÍ (EUROKINISSI / ÔáôéÜíá Ìðüëáñç)

Αναπτυξιακό σχέδιο: Δεν πείθει ούτε δανειστές ούτε αγορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 12/04/18, 08:09
Του Αλέξη Ρωμανού

Αρνητικοί ως προς το αναπτυξιακό σχέδιο που έστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες για την μεταμνημονιακή εποχή, εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι δανειστές.

Οι δανειστές και οι αγορές ανέμεναν ένα σχέδιο, που θα περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχους για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και των δημοσιονομικών επιδιώξεων.
Αντ΄ αυτού βλέπουν μία …έκθεση ιδεών με μέτρα στήριξης των ασθενών κοινωνικών ομάδων, τα λεγόμενα αντίμετρα, χωρίς να αναφέρεται με ποια μέτρα θα καλυφθεί το κόστος.

Οι δανειστές επιμένουν σε μεταρρυθμίσεις, εκκαθάριση «κόκκινων» δανείων, μεγαλύτερη ένταση στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση κλειστών αγορών, αλλαγές στη δημόσια διοίκηση κ.ά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τόνισε ότι οι αγορές, «προεξοφλούν την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα και πλέον η αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάζουμε, ουσιαστικά προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δικό μας ολιστικό σχέδιο, που θα είναι αξιόπιστο τόσο στις αγορές όσο και στην ελληνική κοινωνία».

«Περιγράφουμε μέσα στο αναπτυξιακό σχέδιο τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να συνεχίσουμε, τις νέες μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζουμε σε συνδυασμό με κοινωνικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να είναι όλη η κοινωνία on board! Να είναι συμμέτοχος. Αυτό έχει σημασία και για τις αγορές, διότι τους λέμε ότι αυτά θέλουμε να κάνουμε, χωρίς εκπλήξεις στη συνέχεια. Το σχέδιό μας το μαθαίνει η ελληνική κοινωνία, το γνωρίζετε κι εσείς και άρα αυτό βοηθά τις μελλοντικές εξόδους. Οι αγορές θα γνωρίζουν το πλαίσιο. Τι θέλουμε να κάνουμε, πότε και πώς θα το κάνουμε», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Μια πρώτη συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά την έξοδο από το μνημόνιο πρόκειται να διεξαχθεί στο σημερινό EuroWorking Group (EWG), εγκαινιάζοντας ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο για το ελληνικό ζήτημα, καθώ το σχέδιο θα συζητηθεί πιο διεξοδικά στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

Το σχέδιο αυτό, όπως διαμηνύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα είναι «ελληνικής ιδιοκτησίας» και θα έχει δύο αποδέκτες: τους θεσμούς και τις αγορές.

Η Αριστερά καλείται, λοιπόν, να επιδοθεί σε «ασκήσεις ισορροπίας»: να στείλει μήνυμα στις αγορές «επενδύστε στην Ελλάδα», γιατί δεν πρόκειται να υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις, μόλις «τελειώσει» το μνημόνιο.

Όμως το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης δεν πείθει ούτε τους δανειστές, ούτε τις αγορές.

Αν σου άρεσε κάνε