antagwnistikothtaw2

Αναπτυξιακό σχέδιο με το «βλέμμα» στις απαιτητικές αγορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 11/04/18, 07:57
Του Αλέξη Ρωμανού

Με... μία έκθεση ιδεών παραπέμπει το Οικονομικό επιτελείο στην λεγόμενη «επόμενη μέρα», μετά το τέλος του προγράμματος, όπως προκύπτει από τις διαρροές της ίδιας της κυβέρνησης σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο βρίσκεται στα χέρια των θεσμών.

Μία πρώτη «γεύση» γι' αυτό, αλλά ενδεχομένως και για τις προθέσεις των δανειστών μας όσον αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή, θα λάβουμε στο αυριανό EuroWorking Group (EwG), όπου επί τάπητος θα βρεθεί η στρατηγική ανάπτυξης, που θα ακολουθήσει η χώρα μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Ξεκινά, λοιπόν, ένα κρίσιμο 15νθήμερο έως το άτυπο Eurogroup της 27ης Απριλίου, όπου θα Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει κι επίσημα το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.

Το σχέδιο αυτό, όπως διαμηνύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα είναι «ελληνικής ιδιοκτησίας» και θα έχει δύο αποδέκτες: τους θεσμούς και τις αγορές.

Η Αριστερά καλείται, λοιπόν, να επιδοθεί σε «ασκήσεις ισορροπίας»: να στείλει μήνυμα στις αγορές «επενδύστε στην Ελλάδα», γιατί δεν πρόκειται να υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις, μόλις «τελειώσει» το μνημόνιο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τόνισε ότι οι αγορές, «προεξοφλούν την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα και πλέον η αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάζουμε, ουσιαστικά προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δικό μας ολιστικό σχέδιο, που θα είναι αξιόπιστο τόσο στις αγορές όσο και στην ελληνική κοινωνία».

«Περιγράφουμε μέσα στο αναπτυξιακό σχέδιο τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να συνεχίσουμε, τις νέες μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζουμε σε συνδυασμό με κοινωνικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να είναι όλη η κοινωνία on board! Να είναι συμμέτοχος. Αυτό έχει σημασία και για τις αγορές, διότι τους λέμε ότι αυτά θέλουμε να κάνουμε, χωρίς εκπλήξεις στη συνέχεια. Το σχέδιό μας το μαθαίνει η ελληνική κοινωνία, το γνωρίζετε κι εσείς και άρα αυτό βοηθά τις μελλοντικές εξόδους. Οι αγορές θα γνωρίζουν το πλαίσιο. Τι θέλουμε να κάνουμε, πότε και πώς θα το κάνουμε», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Με τη σειρά τους, δανειστές κι αγορές αναμένουν ένα σχέδιο, που θα περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχους για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και των δημοσιονομικών επιδιώξεων.

Το στοίχημα είναι να κριθεί το σχέδιο επαρκές από τις αγορές, από τις οποίες η χώρα αναζητεί νέα κεφάλαια, συνεπώς η κυβέρνηση καλείται να τις πείσει πως κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο δεν θα υπάρχουν υπαναχωρήσεις από τις δεσμεύσεις, που έχουν αναληφθεί.

Ωστόσο, η περιγραφή που έκανε ο κ. Τσακαλώτος όσον αφορά το αναπτυξιακό σχέδιο, μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση στη Λάρισα, που διοργάνωσε η τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμπει απλά σε μία… έκθεση ιδεών (!)

Επικεντρώνοντας στο μοντέλο ανάπτυξης που οραματίζεται η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «χρειάζεται ένα οικονομικό μοντέλο που θα έχει ένα πλουραλιστικό σχήμα παραγωγής, με βάση το οποίο κάποια προβλήματα θα τα λύνει ο ιδιωτικός τομέας, μερικά προβλήματα θα τα λύνει το δημόσιο και άλλα θα τα λύνουν τα συνεταιριστικά σχήματα».

Σχετικά με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο μη συστημικό κομμάτι, λέγοντας πως η κυβέρνηση «δίνει μεγάλη έμφαση στις συνεταιριστικές τράπεζες».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι συνεταιριστικές τράπεζες «έχουν τη δυνατότητα να δανείζουν όχι μόνο στις καλές εποχές, αλλά και στις κακές εποχές, ενώ έχουν και το πλεονέκτημα να γνωρίζουν την τοπική κοινωνία».

Το ερώτημα, , πάντως, είναι πώς θα πειστούν οι αγορές να μας δανείσουν φθηνά, όταν η κυβέρνηση επιμένει, εμμέσως πλην σαφώς, σε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, όπως «φωτογραφίζουν» οι δηλώσεις Τσακαλώτου (πιο «καθαρές» είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης).

Αν σου άρεσε κάνε