«Γολγοθάς» 80 ημερών με όλα τα μέτωπα «ανοιχτά»
Η πορεία της οικονομίας, αν κι έπρεπε να είναι στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας ενόψει του τέλους του μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο, εντούτοις έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο, με τον πρωθυπουργό να εντείνει τη σκανδαλολογία με μοχλό την πολύκροτη υπόθεση της Novartis, για την οποία μόλις χθες δόθηκε εντολή να ανοίξουν οι λογαριασμοί και των δέκα πολιτικών προσώπων.
Ωστόσο, στην εισαγωγική του ομιλία κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Μεγάλη Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας «γύρισε» τη συζήτηση στην «επόμενη μέρα», αφήνοντας... εκτός τα σκάνδαλα και τις «βολές» κατά του αντιπάλου του, Κυριάκου Μητσοτάκη, την ώρα που τα ελληνοτουρκικά έχουν φέρει και πάλι στο προσκήνιο «θέμα Καμμένου», με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να αποφύγει να πάρει θέση στις δηλώσεις του κυβερνητικού του εταίρου για τον «Σουλτάνο».
Ο κ. Τσίπρας, βλέποντας ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα «γολγοθά» τουλάχιστον έως τον Αύγουστο, έθεσε τα περί οικονομίας στο επίκεντρο, στέλνοντας μήνυμα στους υπουργούς του να «τρέξουν την δ' αξιολόγηση, δίχως καθυστερήσεις».
«Τώρα κρίνεται η επιτυχία της κυβέρνησης και των στόχων που θέσαμε. Δεν θα υπάρξει άλλη αξιολόγηση. Πιθανές εκκρεμότητες δεν θα μεταφερθούν στο μέλλον. Δεν θα δεχθώ κωλυσιεργίες και εμπόδια. Έχουν μείνει 80 ημέρες για να κλείσει η αξιολόγηση», τόνισε ο ίδιος.
Την ίδια δε στιγμή, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε και να αποδυναμώσει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, που «παραλύουν» την κυβέρνηση κι ενισχύουν την επενδυτική επιφυλακτικότητα, διαβεβαιώνοντας με κατηγορηματικότητα ότι οι κάλπες θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο του 2019, «προς πείσμα ορισμένων που κάνουν πολιτικούς συσχετισμούς».
Διέψευσε, μάλιστα, και το σενάριο των διπλών εκλογών, εθνικές μαζί με ευρωεκλογές το Μάιο του 2019, σημειώνοντας πάντως ότι οι δεύτερες θα αποτελέσουν σταθμό.
Αναφορικά με την «επόμενη μέρα», επιβεβαίωσε την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την υιοθέτηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, δηλώνοντας πως κανείς στην Ευρώπη δεν συζητά για αυτήν κι αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά όσων συντηρούν αυτό το σενάριο εντός συνόρων, για λόγους «πολιτικών σκοπιμοτήτων».
Προσέθεσε πως η κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς το αναπτυξιακό σχέδιο, από το οποίο θα προκύψουν άλλωστε και τα βασικά κριτήρια για την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, όπως και το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
Από την πλευρά τους, πολιτικοί κι οικονομικοί αναλυτές «βλέπουν» πως στο τέλος του β’ εξαμήνου θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για την Ελλάδα και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα στα ανοιχτά «μέτωπα», δηλαδή την δ’ αξιολόγηση, την ελάφρυνση του χρέους, τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών και το status της χώρας μετά την λήξη του προγράμματος.
Ο Μάιος και ο Ιούνιος θα είναι πολύ κρίσιμοι μήνες για τη χώρα. Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος έχει ξεκινήσει επίσημα με στόχο να ολοκληρωθεί τον Μάιο, ενώ τοEurogroup στις 21 Ιουνίου είναι η τελευταία δυνατή προθεσμία.
Τα 88 προαπαιτούμενα έχουν ήδη συνταχθεί στην πρόσφατη έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αυτή θα είναι μία κρίσιμη αξιολόγηση, καθώς εκτός από την εισαγωγή ορισμένων ακανθωδών ζητημάτων, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η απελευθέρωση του κλάδου της ενέργειας, ενέχει τον κίνδυνο να ζητήσει το ΔΝΤ να εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου το 2019 αντί το 2020, εάν αμφισβητηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ για το 2019.