kokkina-daneia2

Τράπεζες: Η «ακτινογραφία» των «κόκκινων» δανείων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 30/03/18, 07:51
Του Αλέξη Ρωμανού

Μείωση-έκπληξη κατά 5,4% στα «κόκκινα» δάνεια σημειώθηκε στο δ’ 3μηνο του 2017, σύμφωνα την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αποδίδεται σε πωλήσεις σε funds και στο «στρίμωγμα» των κακοπληρωτών μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2017 η υποχώρηση των «κόκκινων» ανοιγμάτων (NPE’s) ήταν σημαντική, καθώς αυτά περιορίστηκαν από 100,4 δισ. σε 95 δισ. Πρόκειται για ρεκόρ τριμηνιαίας μείωσης.

Σε γενικές γραμμές, μέσω των διαγραφών, οι τράπεζες κατάφεραν να παραμείνουν εντός των ευρύτερων στόχων περιορισμού των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, τα περιθώρια περαιτέρω διαγραφών έχουν σχεδόν εξαντληθεί και στο επόμενο διάστημα τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να επικεντρωθούν στις μακροχρόνιες ρυθμίσεις, στην είσπραξη απαιτήσεων μέσω ρευστοποιήσεων εγγυήσεων, αλλά και στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι συνολικές διαγραφές και οι πωλήσεις σε ετήσια βάση «άγγιξαν» τα 6,5 δισ. ευρώ και τα 3,6 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν κατά 10%, ενώ συγκριτικά με το τέλος του Σεπτεμβρίου 2017 τα ΜΕΑ μειώθηκαν κατά 4,8%.

Τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2017 έδειξαν ότι τα ΜΕΑ ανήλθαν στα 95,7 δισ. ευρώ ή στο 43,1% των συνολικών ανοιγμάτων.

Σημειώνεται πως η μείωση που σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο, είναι η υψηλότερη τριμηνιαία που έχει παρατηρηθεί από την αρχή της κρίσης.

Σε σχέση με το Μάρτιο του 2016, όπου τα ΜΕΑ έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο, παρατηρείται μείωση κατά 12% ή 13 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μείωση των ΜΕΑ κατά το τελευταίο τρίμηνο οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαγραφές που άγγιξαν τα 2,1 δισ. ευρώ και στις πωλήσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Πάντως να σημειώσουμε ότι ότι το ποσοστό των NPE’s παραμένει πολύ υψηλό (στο 44,6%, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017), ενώ οι τράπεζες έχουν θέσει επιχειρησιακό στόχο για τη μείωση του αποθέματος προβληματικών δανείων κατά 37%, ως το τέλος του 2019.

Οι τράπεζες έχουν σωρεύσει προβλέψεις, που καλύπτουν περίπου το ήμισυ των NPE’s, ενώ τα υπόλοιπα καλύπτονται από εξασφαλίσεις.

Ο δείκτης αθέτησης

Όπως έχει γράψει το «xrimaonline.gr» εδώ και μήνες, τα δάνεια που περνούν στο «κόκκινο» είναι περισσότερα από αυτά που ρυθμίζονται, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αναγκάζονται να αυξήσουν τις προβλέψεις τους, μειώνοντας τα κέρδη εις βάρος των μετόχων.

Ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης (default rate), για τα στοιχεία β΄τριμήνου 2017 ήταν σε επίπεδα άνω του 2%, ξεπερνώντας το ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate) και καθιστώντας τις εκτεταμένες διαγραφές δανείων το σημαντικότερο μέσο μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.

Όμως σε αντίθεση με την τάση που παρατηρήθηκε κατά το υπόλοιπο έτος, ο τριμηνιαίος ρυθμός αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate), το τελευταίο τρίμηνο 2017, εμφανίζεται βελτιωμένος στο 1,8% και ξεπερνά τον τριμηνιαίο δείκτη αθέτησης (default rate), ο οποίος εμφανίζει μειωτική πορεία, αγγίζοντας το 1,7%.

Αν σου άρεσε κάνε