euro coin with national flag of greece on the euro money banknotes background.

Σε «σπιράλ» υπερφορολόγησης, υψηλού ιδιωτικού χρέους και ύφεσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 25/08/17, 08:02
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού παρουσίασαν απόκλιση στα έσοδα του επταμήνου κατά 682 ευρώ ενώ μόνο για τον Ιούλιο η υστέρηση ήταν της τάξης των 756 εκατ. ευρώ.
 Ειδικότερα μεγάλη απόκλιση 376 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών  προσώπων τον Ιούλιο, δείγμα ότι οι φορολογούμενοι εξαντλούν τα όρια των αντοχών και τον ανοχών τους.

 

Σε μια ήδη βεβαρημένη οικονομία, η αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων βυθίζει στην καταστροφή όσους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους κοκ, που είχαν καταφέρει με κάθε δυνατόν τρόπο να επιβιώσουν στα πολύ δύσκολα τελευταία χρόνια.

 

Η φορολογική ικανότητα των Ελλήνων, κι ιδίως της μεσαίας τάξης, έχει εξαντληθεί. Κι αυτή η κόπωση ήδη φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία της είσπραξης των φόρων το πρώτο τετράμηνο του 2017.

 

Το συνολικό ύψος των ληξιπροθέσμων οφειλών στην εφορία έχει σταθεροποιηθεί στα περίπου 95 δισ. ευρώ. Όμως πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να φθάσουν στα 100 δις. ευρώ.

 

Η συνεχής συσσώρευση νέου ληξιπρόθεσμου χρέους (αποτελεί ένδειξη κόπωσης των φορολογουμένων όσον αφορά τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η οποία επιτείνεται τόσο από τους πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές όσο και από την παρατεταμένη στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

 

Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος υψηλού ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο, υψηλών φορολογικών συντελεστών και επίμονης ύφεσης που καταδεικνύει ότι η τρέχουσα φορολογική πολιτική θέτει σε κίνδυνο τη δυναμική της δημοσιονομικής προσαρμογής και αναιρεί κάθε προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης.

 

Όπως προκύπτει από ειδική ανάλυση η οποία ενσωματώνεται στην έκθεση της ΤτΕ, σήμερα υπό το βάρος της υπερφορολόγησης τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται με ρυθμό πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τις παλαιές οφειλές που εισπράττονται.

 

Προκειμένου να ξεκολλήσει με τρόπο βιώσιμο η ελληνική οικονομία από την ύφεση, απαραίτητη θεωρείται η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

 

Ήδη οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, έχουν στοιχίσει ακριβά στην ελληνική οικονομία. Πριν από λίγους μήνες ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 τοποθετούνταν από την κυβέρνηση στο 2,7% και από την Τράπεζα της Ελλάδος σε παρεμφερή επίπεδα. Μετά τη μνημειώδη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το υπουργείο Οικονομικών πρώτο κατέβασε τον πήχη στο 1,8% κα τώρα και η ΤτΕ αναθεωρεί την πρόβλεψή της στο 1,6%.
Αν σου άρεσε κάνε