«Καραμπόλα» με το μνημόνιο «δείχνουν» οι Βρυξέλλες
Την ώρα που στην κυβέρνηση διαμηνύουν πως «γράφουν» το λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο»-για το οποίο μέχρι στιγμής όσα έχουν διαρρεύσει, θυμίζουν έκθεση ιδεών και μόνο-στις Βρυξέλλες το κλίμα γύρω από την τέταρτη αξιολόγηση έχει «βαρύνει» επικίνδυνα, καθώς το plan B των θεσμών κάνει λόγο για παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι εταίροι έχουν δυσανασχετήσει με την επαναλαμβανόμενη κωλυσιεργία της κυβέρνησης ως προς την ολοκλήρωση σημαντικών προαπαιτούμενων, όπως είναι οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, εκτιμώντας πως οι καθυστερήσεις αυτές θα έχουν ως κόστος τον εκτροχιασμό των χρονοδιαγραμμάτων.
Ο εκτροχιασμός, βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι αλυσιδωτός... Δηλαδή αν το SLA (τεχνική συμφωνία) της δ' αξιολόγησης «κλειδώσει» τον Ιούνιο αντί για το Μάϊο και η πολιτική συμφωνία τον Ιούλιο αντί για τον Ιούνιο, τότε εύλογο είναι το ερώτημα, πότε Αθήνα και θεσμοί θα «κλείσουν» τη λύση-πακέτο, με την οποία η χώρα θα οδηγηθεί στη μεταμνημονιακή εποχή, όπως της έχουν υποσχεθεί οι κυβερνώντες της.
Σημειώνεται πως η προσοχή στρέφεται στο χαρτοφυλάκιο... του Γιώργου Σταθάκη, στο οποίο «αλλεργική αντίδραση« εμφανίζει το αριστερό ακροατήριο του Αλέξη Τσίπρα. Προς το παρόν τα προαπαιτούμενα, που άπτονται σε αυτό, βρίσκονται υπό καθεστώς στασιμότητας. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή καμία κινητικότητα δεν παρατηρείται στο σχεδιασμό για τη νέα θέση της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου.
Αν και η παράταση του προγράμματος κατά ένα μήνα παρουσιάζεται ως plan B, εντούτοις υπάρχουν λόγοι, πέρα από τους «παγωμένους χρόνους» του υπουργείου Ενέργειας, που αποτελούν επιπρόσθετη δύσκολη «εξίσωση», ώστε να τελειώσει έγκαιρα ο «βραχνάς» της δ' αξιολόγησης: μεταξύ άλλων, ο μεσοπρόθεσμος προϋπολογισμός 2019-2022, ο οποίος προβλέπει την ενεργοποίηση του «κόφτη», αλλά όχι και του «δότη», αφού το ΔΝΤ απέκλεισε την πιθανότητα υιοθέτησης αντιμέτρων.
Το Ταμείο «δείχνει» σε μείωση του αφορολόγητου το 2019 αντί για το 2020, «πακέτο» με τη «σφαγή» στις συντάξεις, ενώ την ίδια χρονιά σταματά και η ισχύ του νόμου Κατσέλη.
Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση καλείται να τρέξει σε «υπερμαραθώνιους», αλλά και να λάβει αποφάσεις μεγάλου πολιτικού κόστους, αν θέλει να αποδείξει ότι η «καθαρή έξοδος» δεν είναι ακόμη ένα «βρώμικο παραμύθι».