stress-test

Πως τα stress tests μπορούν να προκαλέσουν «σοκ» στις αγορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 27/03/18, 07:43
Του Αλέξη Ρωμανού

Την ώρα που η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εντύπωση δημιουργεί δημοσίευμα του CNBC, σύμφωνα με το οποίο τα stress tests ενδεχομένως και να προκαλέσουν σοκ στις αγορές!

Αν, λοιπόν, τα τεστ αντοχής «δείξουν» έλλειμμα σε τουλάχιστον ένα από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι αγορές θα θεωρήσουν ότι και τα υπόλοιπα τρία ακολουθούν…, επισημαίνει το πρακτορείο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν σύντομα να δημιουργήσουν εκ νέου προβλήματα στην Ευρώπη, καθώς τίθενται υπό δοκιμασία ύστερα από οχτώ ολόκληρα χρόνια οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα, το CNBC σημειώνει πως οι αγορές φοβούνται πως για τουλάχιστον δύο εκ των τεσσάρων τράπεζες θα υπάρξουν αρνητικές «εκπλήξεις».

Οι τέσσερις συστημικές έχουν προχωρήσει πολύ από το 2015, όταν ελέγχθηκαν για τελευταία φορά. Τότε, άντλησαν σχεδόν 15 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια. Ωστόσο, αν για μία από αυτές καταγραφεί πρόβλημα, τότε οι επιπτώσεις θα είναι διάχυτες για όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα όσον αφορά τη φήμη του, με αποτέλεσμα τον δυσκολότερο δανεισμό από άλλες τράπεζες.

Σημειώνεται πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν τον υψηλότερο ποσοστό NPLs (μη εξυπηρετούμενων δανείων) στη ζώνη του ευρώ, αφού φτάνουν στο 47%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο ποσοστό από αυτό της Ιταλίας, το οποίο ανερχόταν στο 12%.

Το βασικό σενάριο του stress test του 2015 - το οποίο προέβλεπε οικονομική συρρίκνωση 2,3% για το έτος αυτό - ήταν πιο δραματικό σε σχέση με τη συρρίκνωση της τάξεως του 1,3%, που χρησιμοποιείται στο βασικό σενάριο σήμερα.

Εάν οι προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων δείξουν προβλήματα για το τραπεζικό σύστημα, τότε θα σημειωθεί εμπλοκή στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, ειδικά τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει λόγο για «clean exit».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι εάν το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής - θα ανακοινωθεί το Μάιο - είναι αρνητικό, τότε η αντίδραση των αγορών θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές τις μετοχές και υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων.

Ο ESM θα ορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες

Την ίδια ώρα η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού, του ΕSM, Ντανιέλ Νουί, απαντώντας σε ερώτηση της Εύας Καϊλή, παρέπεμψε στον ESM για το ύψος του διαθέσιμου ποσού, σε περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με την ίδια, παρά το γεγονός ότι οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες είχαν δείκτη CET 1 ύψους 17,1% το Δεκέμβριο του 2017 εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να μειωθεί το πολύ υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ), που αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των συνολικών ανοιγμάτων τους.

Είναι ο υψηλότερος δείκτης σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

Τέλος, εντύπωση έχουν προκαλέσει και οι χθεσινές εκτιμήσεις της ΕΚΤ ότι υπάρχει «τρύπα» 10 δισ. ευρώ στους ισολογισμούς ευρωπαϊκών τραπεζών λόγω λανθασμένης «μέτρησης» NPLs.

Αν σου άρεσε κάνε