Πρόταση Λαγκάρντ για Ευρωπαϊκό Ταμείο με ενισχυμένη ελληνική συνεισφορά
Με βάση την πρόταση αυτή, χώρες όπως η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Πορτογαλία κι η Ισπανία θα μπορούν να λαμβάνουν οικονομική στήριξη, συνεισφέροντας ωστόσο ένα ποσό της τάξης του 0,5%- 1,5% του ΑΕΠ ετησίως, όταν οι οικονομίες τους θα έχουν ανακάμψει.
Για την περίπτωση της Ελλάδας, προβλέπεται «χαράτσι» 1% του ΑΕΠ, ως κράτος «υψηλής επικινδυνότητας».
Το Ταμείο αυτό, εξάλλου, θα ενεργοποιείται με κριτήριο μία σειρά από οικονομικούς δείκτες, όπως η ανεργία, το παραγωγικό κενό και το ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα κράτη θα λάβουν ποσό της τάξης του 10% με 20% του ΑΕΠ τα χρόνια της κρίσης.
Κατά τα λοιπά, σε ομιλία της στο Βερολίνο, η κυρία Λαγκάρντ χαιρέτισε τη «σταθερή και διευρυμένη ανάκαμψη» της παγκόσμιας οικονομίας.
«Ωστόσο, υπάρχουν άλλες, ισχυρές αντιξοότητες που απειλούν», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Σκεφτείτε την άνοδο του λαϊκισμού και το κοντόφθαλμη προκλητική επίκληση του προστατευτισμού», είπε η ίδια.
Προκειμένου η ευρωζώνη να προετοιμαστεί για την επόμενη οικονομική ύφεση, η κυρία Λαγκάρντ κάλεσε τα μέλη της να αναπτύξουν μία εκσυγχρονισμένη ένωση κεφαλαιαγορών, μία βελτιωμένη τραπεζική ένωση και να προχωρήσουν προς μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση, ξεκινώντας από μία κεντρική δημοσιονομική διαχείριση.
«Ένα τέτοιο δημοσιονομικό εργαλείο θα καθησυχάσει τους επενδυτές. Το προτεινόμενο Ταμείο θα μπορούσε να δέχεται ετήσιες συνεισφορές από τις χώρες της ευρωζώνης για τη συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων σε καλές εποχές. Θα μπορούσαν στη συνέχεια να έχουν να λαμβάνουν κατά τη διάρκεια ύφεσης. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι χώρες θα μπορούσαν να δανειστούν από αυτό το Ταμείο και να αποπληρώσουν τα δάνειά τους έναντι μελλοντικών καταβολών», σημείωσε η ίδια.