kourema-xreos-960x460

«Προσγειώνουν» οι Γερμανοί οικονομολόγοι : Ξεχάστε το χρέος!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 26/03/18, 06:50
Του Αλέξη Ρωμανού

Ένα ακόμη σαφές μήνυμα στο δρόμο προς τη λήξη του προγράμματος, αυτή τη φορά γερμανικό, από τον Κλέμενς Φούεστ, διευθυντή του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo, έλαβε η Αθήνα: «ξεχάστε περαιτέρω, σημαντική ελάφρυνση του χρέους».

Μιλώντας στα «Νέα», ο Φούεστ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ελαφρυνθεί από το βάρος του χρέους της, καθώς έχει ήδη διασφαλίσει εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, ενώ επιμηκύνθηκαν σε μεγάλο βάθος χρόνου τα όρια αποπληρωμής.

Η επιβάρυνση της χώρας από τους τόκους και τα χρεολύσια είναι σήμερα πολύ χαμηλότερη από την επιβάρυνση, π.χ. της Πορτογαλίας. Με αυτό το δεδομένο, γιατί θα πρέπει οι Πορτογάλοι φορολογούμενοι να χρηματοδοτούν πρόσθετη βοήθεια για την Ελλάδα;

Προσφάτως, ο πρόεδρος του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε προς την κυβέρνηση Τσίπρα: «μπορείτε να γίνετε το 5ο success story, δίχως «κούρεμα» χρέους», αλλά με μεταρρυθμίσεις… διαρκείας.

Την ίδια ώρα, όμως, οι αναλυτές χτυπούν… «καμπανάκια». Τη στιγμή που η ελάφρυνση τίθεται εν αμφιβόλω, εντείνεται η ανησυχία τόσο για την έξοδο στις αγορές μετά τον ερχόμενο Αύγουστο όσο και για την ύπαρξη ενός νέου μνημονίου, έστω και μετά από λίγα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του κορυφαίου think tank, Ζολτ Ντάρβας «βλέπει» σημαντικούς κινδύνους από την έξοδο στις αγορές, δίχως επαρκή ελάφρυνση χρέους.

«Αν η Ελλάδα λάβει σημαντική ελάφρυνση χρέους, αυτό θα ληφθεί θετικά από τις αγορές και η ουσιαστική επιστροφή της χώρας σε αυτές θα είναι πιθανή. Αν η ελάφρυνση χρέους δεν είναι επαρκής, θα ήμουν ιδιαίτερα ανήσυχος. Στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει πρόθεση από κανέναν για ένα τέταρτο πρόγραμμα. Αλλά αν η Ελλάδα εξέλθει στις αγορές υπό τέτοιες προϋποθέσεις, τότε βλέπω σημαντικούς κινδύνους στην πορεία», σημείωσε ο ίδιος.

«Αν η ελάφρυνση χρέους δεν είναι επαρκής και η Ελλάδα επιστρέψει σε αυτές, βλέπω ένα σημαντικό κίνδυνο για ακόμα ένα πρόγραμμα σε μερικά χρόνια και άλλη μία κρίση στη χώρα», συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης επεσήμανε παράλληλα ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στην επόμενη μέρα του τρέχοντος προγράμματος εξαρτάται από την πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας στη Γερμανία, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη την ακριβότερη πρόσβαση σε δανεισμό, που παρέχει το Ταμείο σε σχέση με τον ESM.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από την πλευρά Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι όποιες διευκολύνσεις δοθούν στην Αθήνα σχετικά με το χρέος, θα συνοδεύονται με δεσμεύσεις για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ειδικότερα περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι προθέσεις των δανειστών για το χρέος αναμένεται να διαφανούν στο Εurogroup της Σόφιας τον Απρίλιο, ενώ στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Μέρος των μέτρων θα είναι και η αναδιάρθρωση του χρέους, μέσω της αντικατάστασης αποπληρωμών με μεγάλο επιτόκιο με «φτηνότερο» χρέος του ESM, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην επιβαρύνεται με μεγάλο κόστος αποπληρωμή .

Πάντως, ο πήχης προσδοκιών για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ αναφορικά με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο χρέος έχουν περιοριστεί σημαντικά, προκειμένου το Ταμείο να δώσει σφραγίδα βιωσιμότητας και η Ελλάδα να κερδίσει ουσιαστική ελάφρυνση, καθώς η Ουάσινγκτον θα ήθελε πολύ πιο γενναιόδωρη… ρύθμιση, την οποία η Ευρωζώνη δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει.

Αν σου άρεσε κάνε