Τη χρονιά του... «κόφτη» και οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών
Όπως γράφει από το φθινόπωρο το «xrimaonline.gr», οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες τοποθετούνται το 2019, το έτος του «κόφτη», εν μέσω πληροφοριών ότι το ΔΝΤ ζητεί μείωση του αφορολόγητου κατά ένα χρόνο νωρίτερα, «πακέτο» με τις περικοπές στις συντάξεις, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα «πιάσει» τους υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους, τους οποίους έχει θέσει.
«Καμπανάκι» χτύπησε σε χθεσινή της ανάλυση η Bank of America Merrill Lynch, επισημαίνοντας ότι καραδοκεί ο κίνδυνος της ανακεφαλαιοποίησης για τις εγχώριες τράπεζες, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν είναι σίγουρο, αν είναι τόσο άμεσος.
Η Τράπεζα θεωρεί πως η κλίμακα του κεφαλαιακού προβλήματος είναι καθοριστική μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με την BofA, τα αποτελέσματα των stress tests παραμένουν αβέβαια και το πακέτο μέτρων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και ίσως να μην αρκεί για να λύσει το πρόβλημα, εντούτοις ενδεχομένως και να καθυστερήσει τον κίνδυνο μίας άμεσης ανακεφαλαιοποίησης.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος, η ποιότητα του κεφαλαίου είναι χαμηλή στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας για την αγορά.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και η ΤτΕ φοβούνται πως αν το ΔΝΤ παραμείνει τελικά στο πρόγραμμα, τότε θα «ανοίξει» θέμα ανεκεφαλαιοποίησης.
Άλλωστε, το Ταμείο έχει επανειλημμένως τονίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες χρήζουν αυξήσεων κεφαλαίων, με τους οικονομολόγους του διεθνούς οργανισμού να κάνουν λόγο για «κενό» ύψους 10 δισ. ευρώ.
Αν και το ΔΝΤ μάλλον «τα βρήκε» με την ΕΚΤ σε επικοινωνιακό επίπεδο και αφού η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να επιταχύνει την πραγματοποίηση των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες , οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το Ταμείο να μην έχει αλλάξει την άποψή του για το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη χώρα.
Εκτός όλων των άλλων που ζητεί το ΔΝΤ, δηλαδή να έρθουν πιο μπροστά τα μέτρα (μείωση αφορολόγητου, περικοπή συντάξεων), να αναβληθεί η εφαρμογή των αντίμετρων, «πονοκέφαλος αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα σύγκρουση με το Ταμείο για τα αποτελέσματα των stress tests, τα οποία αναμένονται να ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ γνωστοποίησε τους νέους κανόνες εμπλοκής του σε χώρες, που ανήκουν σε νομισματική ένωση, οι οποίοι τίθενται άμεσα σε ισχύ.
Το Ταμείο μπορεί να διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα», ωστόσο δεν αρκείται στις διαβεβαιώσεις ενός θεσμού (όπως π.χ. η ΕΚΤ που διενεργεί τα stress test στην Ευρώπη) για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι νέοι κανόνες αναφέρουν ότι «σε περίπτωση που το Ταμείο εξετάσει μια νέα δανειακή συμφωνία ή τη συνέχιση υφιστάμενης με ένα μέλος νομισματικής ένωσης και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το Ταμείο δεν θα παράσχει τη διαθέσιμη χρηματοδότηση, εάν δεν είναι βέβαιο, με βάση τη δική του ανάλυση και κρίση, για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και για το ότι οι προτεινόμενες δράσεις στη διάρκεια του προγράμματος που υποστηρίζεται από το Ταμείο θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κατά συνέπεια, θα χρειαστεί κάποια μορφή διασφάλισης σε επίπεδο νομισματικής ένωσης για να μπορέσει το Ταμείο να δανείσει» αναφέρεται.