citi2

Citi: Διπλή «σφαγή» το 2019 με... «ολίγη» από ελάφρυνση χρέους το 2018

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 22/03/18, 14:54
Σε διπλή «σφαγή» το 2019 «δείχνει» η Citigroup, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να «πιάσει» τους δημοσιονομικούς στόχους τόσον όσο αφορά την ανάπτυξη όσο και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η εκτίμηση αυτή υποδηλώνει την ενεργοποίηση του «κόφτη» στο αφορολόγητο ένα χρόνο νωρίτερα, «πακέτο» με τη μείωση των συντάξεων, όπως ακριβώς ζητεί το ΔΝΤ, το οποίο βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα για τις προβλέψεις αναφορικά με τα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας κι όχι μόνο...

Στο σημείο αυτό, ο οίκος σε νέα του έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές εκτιμά πως η Ελλάδα θα λάβει κάποια ελάφρυνση του χρέους πριν τον Αύγουστο, η οποία ωστόσο δεν θα είναι ουσιαστική ως προς το μέγεθος ενώ υπενθυμίζεται πως σε άλλη, πρόσφατη ανάλυσή της είχε επισημάνει πως η όποια ρύθμιση θα συνοδευτεί υπό όρους και προϋποθέσεις.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη Citi, η ανάπτυξη για το 2017 έχει «προσγειωθεί» στο 1,3%, χαμηλότερα δηλαδή από την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία έκανε λόγο για ρυθμό 1,4%.

Για το 2018, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά πως η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,4%, ενώ το Οικονομικό επιτελείο ανεβάζει τον «πήχη» στο 2,3%.

Για το 2019, η αμερικάνικη τράπεζα τοποθετεί την στο 1,5%, για το 2020 στο 1,5%, ενώ για το 2021 «βλέπει» ελαφρά επιβράδυνση στο 1,4%, πριν την επιστροφή και πάλι στο 1,5% το 2022.

Επίσης, η Τράπεζα θεωρεί πως ούτε φέτος ούτς και το 2019 θα επιτευχθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, στα οποία στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, εκτιμά πως φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα βρεθεί στο 3,2%, που σημαίνει πως η μείωση του αφορολόγητου θα έρθει το 2019 αντί για το 2020, ενώ συνταξιούχοι και φορολογούμενοι θα βρίσκονται υπό την πίεση του «κόφτη» κι όχι υπό την «ομπρέλα» του «δότη», καθώς τα αντίμετρα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, δεν θα δοθούν αφού τα κουκιά δεν βγαίνουν.

Για το 2019, η Τράπεζα «βλέπει» πλεόνασμα στο 3% και σημαντικά κάτω από τον στόχο του 3,5%, για ό,τι σημαίνει αυτό σχετικά με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, ειδικά τη στιγμή που το καθεστώς στο οποίο θα βρίσκεται η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Αν σου άρεσε κάνε