komision-greece2

«Όχι στους διορισμούς φίλων» ή πως ο εκλογικός κύκλος «απειλεί» την οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 22/03/18, 07:31
Του Αλέξη Ρωμανού

Στη διαδρομή της Ελλάδας προς την… κανονικότητα, μετά τον Αύγουστο του 2018, εκτός των άλλων εμποδίων, καραδοκεί και ο κίνδυνος του εκλογικού κύκλου.

Αυτό έδειξαν εμμέσως πλην σαφώς πως φοβούνται αξιωματούχοι της Κομισιόν, όπως δήλωναν χθες κατά την ενημέρωση σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Οι προκλήσεις που τίθενται μετά τη λήξη του προγράμματος, είναι η προσήλωση στις υγιείς δημοσιονομικές πρακτικές, παρά τους κινδύνους που προέρχονται από τον εκλογικό κύκλο στον οποίο θα μπει η χώρα, η αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης και η ιδιοκτησία της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων, τόνισαν παράγοντες της Κομισιόν.

Μάλιστα, οι ίδιοι εξέφρασαν και την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης ενόψει μιας ενδεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα μας.

Οι Βρυξέλλες «βλέπουν» ως μη ανεξάρτητη τη δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα. «Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε την κοινή λογική», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την επιλογή γραμματέων στα υπουργεία, οι πηγές της Κομισιόν σχολίασαν όλο νόημα ότι «υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις... Είτε το κάνεις με τον κατάλληλο τρόπο, είτε ακολουθείς τους κανόνες στα χαρτιά και διορίζεις φίλους του υπουργού».

Στις Βρυξέλλες είναι διάχυτος ο φόβος ότι «κατεστημένα συμφέροντα» θα διεκδικήσουν και πάλι προνόμια.

Έκαναν δε λόγο για «ιδεολογικά θέματα» στην κυβέρνηση, που αποτελούν ανασχετικό παράγοντα στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Εάν η ελληνική οικονομία εισέλθει σε... εκλογική τροχιά, τότε το κόστος δανεισμού θα «εκτοξευθεί», ειδικά αν η χώρα δεν θα βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» του προγράμματος.

Άλλωστε, η αγορά ομολόγων, όπως ξέρουν όλοι οι παράγοντες της οικονομίας, είναι πιο σκληρός κριτής ακόμα και από τον αυστηρό πιστωτή του επίσημου τομέα! Παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική πολιτική και αμέσως ανεβάζει το κόστος δανεισμού, αν θεωρήσει ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι ή αποκλείει εντελώς μία χώρα από τον δανεισμό, όπως συνέβη με την Ελλάδα το 2010.

Στο πλαίσιο αυτό, μία χώρα που βγαίνει από το μνημόνιο με τα ομόλογά της να αξιολογούνται σαν «σκουπίδια» (“junk”), όπως θα είναι η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018, θα διατρέχει για αρκετό καιρό τον κίνδυνο των αναταραχών στην αγορά ομολόγων.

Εξάλλου, υπό την κατηγορία “junk”, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να χρηματοδοτεί τις τράπεζες με ενέχυρο ομόλογα.

Επόμενη λύση, η ακριβή χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA, που θα επιβαρύνει σοβαρά τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών και θα τις εκθέσει σε σοβαρότερο κίνδυνο ανακεφαλαιοποίησης.

Τα θέματα που τίθενται στο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος και μπορούν να επηρεάσουν τις αγορές είναι η αβεβαιότητα που προκύπτει από γεωπολιτικούς κινδύνους, τα στρες τεστ των τραπεζών, η τέταρτη αξιόλογη και η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ σε αυτήν.

Αν σου άρεσε κάνε