dnt2-1000

Η ΕΕ ανοίγει «παράθυρο» σε έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 21/03/18, 13:56
Το «παράθυρο» για έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα «ανοίγει» η ΕΕ, όπως έγραφε νωρίτερα την Τετάρτη το «xrimaonline.gr» κι επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου κατά τη σημερινή ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την πηγή της Κομισιόν, η ΕΕ αν κι επιθυμεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα της χώρας, εντούτοις δεν την κρίνει κι απαραίτητη, έχοντας ως plan b την εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.

Ο ίδιος παράγοντας επιβεβαίωσε πως η κόντρα ΕΕ-Ουάσινγκτον για το ελληνικό ζήτημα, όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, τη βιωσιμότητα του χρέους και την επάρκεια των εγχώριων τραπεζών, καλά κρατεί.

«Θέλουμε το Ταμείο να μείνει, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσει για το χρέος και τις προβλέψεις, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπεφταν έξω συνεχώς», τόνισε η ίδια πηγή.

Υπογράμμισε δε ότι το ΔΝΤ φαίνεται να θέλει να παραμείνει, καθώς χάνει την επιρροή του τόσο στην ΕΕ όσο και με τους δύο άλλους μεγάλους μετόχους, τις ΗΠΑ και την Ασία. Από την άλλη, όμως, δεν φαίνεται να κάνει πίσω στον τρόπο υπολογισμού των προβλέψεών του και στις επιθυμίες του για το χρέος, συνεπώς το πρόβλημα παραμένει.

Μάλιστα, ο παράγοντας της Κομισιόν επανέλαβε ότι το Ταμείο ζητεί την ενεργοποίηση του «κόφτη» στο αφορολόγητο, «πακέτο» με τις περικοπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019, καθώς προβλέπει πως η Ελλάδα δεν θα πετύχει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που έχει ως στόχο.

Το Δημόσιο των... φίλων

Αιχμές για «πελατειακό Δημόσιο» άφησε, στο μεταξύ, ο ίδιος Ευρωπαίος παράγοντας, θέτοντας ζήτημα εμπιστοσύνης στις εκάστοτε κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι «ρίσκο η μη ανεξάρτητη δημόσια διοίκηση» στη χώρα, σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι «κατεστημένα συμφέροντα» θα διεκδικήσουν και πάλι προνόμια.

Μιλώντας για την επιλογή γραμματέων στα υπουργεία, η ίδια πηγή είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις. Είτε το κάνεις σωστά (properly) είτε ακολουθείς τους κανόνες στα χαρτιά και διορίζεις φίλους του υπουργού».

Προληπτική γραμμή, μόνο αν...

Η ίδια πηγή επεσήμανε, πάντως, πως οι Βρυξέλλες είναι κατά της παράτασης του προγράμματος και κατά της προληπτικής γραμμής στήριξης.

Σύμφωνα με τον παράγοντα, η ΕΕ εκτιμά πως θα μπορούσε να βοηθήσει, ως ασφαλιστική δικλείδα, αλλά αν επιβληθεί στην ελληνική πλευρά, μπορεί να προκαλέσει «πολιτική αστάθεια» και να υπονομεύσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων.

Για το λόγο αυτό και η ΕΕ πιστεύει, όπως διεμήνυσε η πηγή, ότι μόνο αν οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι καλές τους επόμενους 3-4 μήνες, «τότε ίσως να πρέπει να συμβεί».

Όπως ανέφερε, το βασικό σενάριο των Βρυξελλών είναι το μαξιλάρι ρευστότητας (cash buffer) , που ο στόχος είναι να φτάσει στα 20 δισ. ευρώ και να αρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες ως το τέλος του 2019. Η τελευταία δόση από την τέταρτη αξιολόγηση εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 11,7 δισ. ευρώ.

Χρέος και τράπεζες

Σύμφωνα με την πηγή της Κομισιόν, τα μέτρα που συζητούνται για το χρέος περιλαμβάνουν επιμήκυνση ωριμάνσεων και ενδεχομένως νέα αναβολή της πληρωμής επιτοκίων.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η ΕΕ «βλέπει» πως είναι «στον αέρα» η εκτίμηση του ΔΝΤ σε παλαιότερη έκθεσή του ότι οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε