bank

Στη «σκιά» της ανακεφαλαιοποίησης-Θέμα τραπεζών θέτει το ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 20/03/18, 06:55
Του Αλέξη Ρωμανού

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν χθες οι τραπεζικές μετοχές στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες ότι το ΔΝΤ θα σκληρύνει τη στάση του απέναντι στις συστημικές.

Στην Αθήνα κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και η ΤτΕ «βλέπουν» πως το Ταμείο θα επαναφέρει το θέμα και νέας ανακεφαλαιοποίησης, με τους οικονομολόγους του διεθνούς οργανισμού να κάνουν λόγο για «κενό» ύψους 10 δισ. ευρώ.

Αν και το ΔΝΤ μάλλον τα βρήκε με την ΕΚΤ σε επικοινωνιακό επίπεδο και αφού η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να επιταχύνει την πραγματοποίηση των stress tests, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το Ταμείο να έχει αλλάξει την άποψή του όσον αφορά το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Πέραν όλων των άλλων που ζητεί το ΔΝΤ, δηλαδή να έρθουν πιο μπροστά τα μέτρα (μείωση αφορολόγητου, περικοπή συντάξεων), να αναβληθεί η εφαρμογή των αντίμετρων, πρόσθετες ανησυχίες προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα σύγκρουση για τα αποτελέσματα των stress tests, τα οποία αναμένονται στις 5 Μαΐου.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή τους νέους κανόνες εμπλοκής του σε χώρες που ανήκουν σε νομισματική ένωση, οι οποίοι μάλιστα τίθενται άμεσα σε ισχύ.

Η Ουάσινγκτον μπορεί να διαμηνύει ότι «δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα», ωστόσο το Ταμείο δεν θα αρκεστεί στις διαβεβαιώσεις ενός θεσμού (όπως π.χ. η ΕΚΤ που διενεργεί τα stress test στην Ευρώπη) για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι νέοι κανόνες αναφέρουν ότι «σε περίπτωση που το ΔΝΤ εξετάσει μια νέα δανειακή συμφωνία ή τη συνέχιση υφιστάμενης με ένα μέλος νομισματικής ένωσης και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το Ταμείο δεν θα παράσχει τη διαθέσιμη χρηματοδότηση, εάν δεν είναι βέβαιο, με βάση τη δική του ανάλυση και κρίση, για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και για το ότι οι προτεινόμενες δράσεις στη διάρκεια του προγράμματος που υποστηρίζεται από το Ταμείο θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κατά συνέπεια, θα χρειαστεί κάποια μορφή διασφάλισης σε επίπεδο νομισματικής ένωσης για να μπορέσει το Ταμείο να δανείσει».

Αν σου άρεσε κάνε