«Καίγονται» για «καθαρή έξοδο» για να πάνε σε εκλογές το φθινόπωρο
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης-ΤτΕ για τα περί «καθαρής εξόδου», με τον Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει πως πρόκειται για «ουτοπία».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, «φωτογραφίζοντας» εμμέσως πλην σαφώς τον διοικητή της Τράπεζας, έκανε λόγο για «ένα μπλοκ δυνάμεων, οι οποίες δεν θέλουν να βγούμε από την επιτροπεία και την «προστασία» των ξένων» και θα προσπαθούν να βάζουν τρικλοποδιές, αδιαφορώντας, αν αυτό μπορεί να προκαλεί ζημιά στη χώρα».
Στο πλαίσιο αυτό, πρωθυπουργός και κυβέρνηση ενδεχομένως και να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν… επικοινωνιακά μία ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα, προσφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο, πριν εφαρμοστούν οι πολιτικώς επώδυνες περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να επικαλεστεί νίκη, επιτυγχάνοντας μία «καθαρή έξοδο», ενώ οι Ευρωπαίοι δανειστές να αποφύγουν ακόμη μία αναζωπύρωση στην ελληνική κρίση, την ώρα που έχουν να αντιμετωπίσουν το Brexit και την «αρχιτεκτονική» της Ευρωζώνης. Και οι δύο πλευρές έχουν το κίνητρο να συμβιβαστούν επί των διαφορών και να μετριάσουν τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τελική αξιολόγηση εγκαίρως.
Με τη σειρά του, ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος σε συνέντευξή του υποστηρίζει ότι ο όρος «καθαρή έξοδος» δεν έχει καν νομικό ή πραγματικό νόημα, καθώς «μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση».
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το Eurogroup του Απριλίου 2018», τονίζει στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα», επισημαίνοντας πως ο στόχος εδώ είναι να επιτύχουμε μία «καθαρή έξοδο», χωρίς «αστερίσκους» και προαπαιτούμενα.
«Στη χώρα μας είναι εμφανές ότι υπάρχει ένα μπλοκ δυνάμεων, οι οποίες δεν θέλουν να βγούμε από την επιτροπεία και την «προστασία» των ξένων, διότι, λένε, είναι πιο «φθηνή», οπότε μέχρι τέλους θα κάνουν θόρυβο, θα εκπέμπουν «παράσιτα» και θα προσπαθούν να βάζουν τρικλοποδιές, αδιαφορώντας αν αυτό μπορεί να προκαλεί ζημιά στη χώρα», λέει χαρακτηριστικά.
H γερμανική θέση
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωση του πρεσβευτή της Γερμανίας στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ, ο οποίος θεωρεί «τεχνητή συζήτηση» το «εάν θα είναι μια καθαρή ή μισή έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, διότι οι κανόνες θα ισχύουν, όπως ακριβώς ίσχυσαν για την Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Ιρλανδία». «Θα αρχίσει μια νέα εποχή, αλλά αυτή η εποχή, έχει τους κανόνες της», υποστηρίζει.