A man walks through empty streets in Athens

Η Ελλάδα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις, τονίζει το Bloomberg

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 14/03/18, 10:46
Το γνωστό ειδησιογραφικό πρακτορείο υπογραμμίζει πως μετά από το τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει από μόνη της τις μεταρρυθμίσεις.

Το «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται ψηλά στην προσοχή των διεθνών οικονομικών media, με το Bloomberg να τονίζει ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές, η οικονομική ανάκαμψη και εν γένει η απουσία αρνητικών ειδήσεων δε

Η ανάπτυξη της Ελλάδας έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλούς ρυθμούς, κάτι που ορισμένοι εκλαμβάνουν ως ένδειξη ομαλοποίησης. Το πρόβλημα με την αισιοδοξία αυτή είναι πως δεν είναι ξεκάθαρο, ποιοι παράγοντες θα οδηγήσουν την ανάπτυξη στο μέλλον» αναφέρει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι η «κατανάλωση των νοικοκυριών έχει κάπως ανακάμψει, αλλά παραμένει αδύναμη, ενώ με περαιτέρω φοροαυξήσεις και περικοπές συντάξεων να έρχονται, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς θα επιτυχυνθεί».

Το «καθόλου νέα, καλά νέα» δεν ισχύει απαραίτητα στην περίπτωση της Ελλάδας, σχολιάζει. «Σιωπηρά η κυβέρνηση έχει κάνει πίσω σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις σε βασικούς τομείς, όπου εξακολουθεί να μην πετυχαίνει τους στόχους» υποστηρίζει. «Στην Αθήνα περνάω τακτικά από το Ελληνικό και η κατάστασή του είναι μία θλιβερή υπενθύμιση του πώς η Ελλάδα έχει αποτύχει να αξιοποιήσει το ενεργητικό της» συμπληρώνει.

Στο άρθρο επισημαίνεται ακόμη ότι ακόμη και ο κύριος παράγοντας ανάπτυξης στην Ελλάδα, δαπάνες για επενδύσεις, παραμένει αδύναμος. Το 2017 ήταν στο 11% του ΑΕΠ, όταν το 2007 ήταν στο 27% του ΑΕΠ- υψηλότερα από ό,τι σε Γερμανία (21%) και Γαλλία (24%). Τα περισσότερα κεφάλαια προέρχονται αυτή τη στιγμή από την Ε.Ε., καθώς «οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό περιβάλλον και η αδύναμη εγχώρια ζήτηση, εν μέρει, περιορίζουν την όρεξη των επενδυτών από το εξωτερικό».

Επισημαίνεται ακόμη η απουσία σαφήνειας στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους, με τις προοπτικές να μην διαφαίνονται πολλά υποσχόμενες. «Η Ευρώπη δεν αναμένεται να συμφωνήσει σε ουσιαστική διαγραφή χρέους, καθώς θέλει να διασφαλίσει ότι ο υπερβολικός δανεισμός της Ελλάδας δεν θα επαναληφθεί αλλού στην Ευρωζώνη. Με το χρέος στο 176% του ΑΕΠ και περιορισμένες προοπτικές επιτάχυνσης της ανάπτυξης ή υγιείς εισροές κεφαλαίου, η επένδυση στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη υπόθεση» αναφέρεται.

Γίνεται επίσης λόγος για χρόνιες «ασθένειες», που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, όπως το πελατιακό σύστημα, η γραφειοκρατία, η υπερβολική ρύθμιση και η διαφθορά.

Όταν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο σε λίγους μήνες, καταλήγει ο αρθρογράφος, θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις προς μία πιο ανταγωνιστική οικονομία, που δε θα στηρίζεται στις δημόσιες δαπάνες και τα κονδύλια της Ε.Ε., αλλά στις επενδύσεις. Διαφορετικά «θα αντιμετωπίσει μη ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και ίσως, ακόμη χειρότερα, ακόμη μία χαμένη δεκαετία».

 

Αν σου άρεσε κάνε