Γιατί το ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσει τον Τσίπρα σε πρόωρες εκλογές
Το ΔΝΤ μπορεί να υποχρεώσει τον Αλέξη Τσίπρα να «καταφύγει» σε πρόωρες εκλογές, τονίζουν στο «Xrimaonline. gr» οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες.
Μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα έχει ληφθεί η κρίσιμη απόφαση από το Ταμείο, για το εάν θα ενεργοποιηθεί από το 2019, «πακέτο», ο «κόφτης» σε συντάξεις (με την κατάργηση της προσωρινής διαφοράς) και σε αφορολόγητο. Μέτρα ψηφισμένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, που θ εφαρμοστούν σχεδόν αυτόματα, αν η χώρα δεν πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μέτρα, τα οποία όμως ο πρωθυπουργός προσπάθησε να μεταφέρει… στο μέλλον, με την ελπίδα ότι θα τα «φορτώσει» στην επόμενη κυβέρνηση.
Τα «χαμόγελα» στο Μέγαρο Μαξίμου «κόπηκαν» από τη «βόμβα» του ΔΝΤ ότι δεν μπορούν να εφαρμοσθούν τα αντίμετρα και του 2019 (κοινωνικό πακέτο), αλλά και του 2020 (μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ και συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και μείωση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης). Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι τόσο το χρέος όσο και τα μέτρα-αντίβαρο αποτέλεσαν το «άλλοθι» των Αριστερών βουλευτών για να ψηφίσουν το σκληρότερο μνημόνιο στα μέχρι τώρα χρόνια της κρίσης.
Στην περίπτωση που πράγματι δεν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για αντίμετρα πριν το 2023, τότε είναι πιθανόν να ανοίξουν οι κάλπες.
Το Ταμείο ζητεί να έχει διαθέσιμα τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου του 2018, που θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου, την επικύρωση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 (θα ανακοινωθούν από την Eurostat στις 23 Απριλίου), αλλά και τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών (θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου), ώστε να λάβει σχετικές αποφάσεις, μεταξύ άλλων, και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, την οποία επιδιώκουν και οι Ευρωπαίοι θεσμοί όχι τόσο λόγω χρηματοδότησης όσο χάρη στη «σφραγίδα» που θα βάλει στην έξοδο τη χώρας στις αγορές.
Η κόντρα καλά κρατεί
Από την πλευρά της, η Κομισιόν φέρεται να διαφωνεί με την θέση του ΔΝΤ και προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα αρκετά πάνω από 3% του ΑΕΠ για το 2017.
Χθες, ο Επίτροπος Μοσκοβισί κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς το Ταμείο να «εργάζεται πάνω σε πραγματικά στοιχεία», απαντώντας στις πληροφορίες που θέλουν την Ουάσινγκτον να ζητεί επίσπευση της ενεργοποίησης του «κόφτη» στο αφορολόγητο το 2019, «πακέτο» με τη «σφαγή» στις συντάξεις.
Ο ίδιος μάλιστα υπεραμύνθηκε των εκτιμήσεων της Κομισιόν, τονίζοντας ότι το 2017 θα υπάρχει υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου και καλώντας όλες τις πλευρές να βλέπουν τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία, όταν θα κοιτάζουν την Ελλάδα, κάτι για το οποίο εκτίμησε ότι στο τέλος θα το κάνουν.
Από την άλλη, βέβαια, ο Μοσκοβισί επεσήμανε πως το ΔΝΤ θα ήταν «καλύτερο να παραμείνει στο πρόγραμμα», καθώς οι Ευρωπαίοι θεσμοί γνωρίζουν πως η σπουδαιότητα της στήριξης της Ουάσινγκτον δεν «κρύβεται» στο ύψος της χρηματοδότησης, αλλά στη «σφραγίδα» που θα βάλει στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Στάση αναμονής για το χρέος
Την ιδία στιγμή, οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος επείγουν. Η λύση του θέματος, σε αυτό πλέον συμφωνούν όλοι, είναι προϋπόθεση για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα.
Το χρέος έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με κίνδυνο να μεταφερθεί ο… λογαριασμός της σύγκρουσης των ισχυρών στην Ελλάδα, υπό τη μορφή του υψηλού κόστους δανεισμού μετά τη λήξη του μνημονίου.
Στο μεταξύ, πληροφορίες θέλουν να «κουρεύονται» και πάλι οι προσδοκίες συμφωνίας ΔΝΤ και Ευρωπαίων αναφορικά με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο χρέος, προκειμένου το Ταμείο να δώσει σφραγίδα βιωσιμότητας και η Ελλάδα να κερδίσει ουσιαστική ελάφρυνση, καθώς η Ουάσινγκτον θα ήθελε πολύ πιο γενναιόδωρη… ρύθμιση, την οποία η Ευρωζώνη δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει.
Χωρίς τη σφραγίδα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ η έξοδος στις αγορές θα είναι πιο δύσκολη.