Στα τάρταρα το αφήγημα του «δότη»-Το αφορολόγητο κι η «καυτή» άνοιξη
Όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε κατόπιν εορτής… άγνοια για το αν τελικά τα αντίμετρα θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο Φεβρουάριο, έστειλε το αφήγημα του λεγόμενου «δότη» στα τάρταρα.
Ήρθε και το ΔΝΤ να το «σιγουρέψει» μόλις χθες, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου αν και δόθηκε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, εντούτοις επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια, που τόσο καιρό «ξόρκιζε» η κυβέρνηση: το Ταμείο ζητεί επίσπευση της ενεργοποίησης του «κόφτη» στο αφορολόγητο, δηλαδή τη μείωσή του το 2019 «πακέτο» με τη «σφαγή» στις συντάξεις.
Έτσι, η κυβέρνηση βρίσκεται διπλά εκτεθειμένη, καθώς το Ταμείο βάζει «πάγο» τόσο στα μέτρα-αντίβαρο του 2019, στο λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο», όσο και στα αντίστοιχα του 2020, μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ και συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και μείωση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Η «βόμβα» του ΔΝΤ έσκασε σε μία στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για την Αριστερά, η οποία πέρα του ότι βαδίζει στα «τυφλά» όσον αφορά την επίλυση και διαχείριση κορυφαίων εθνικών θεμάτων, όπως είναι το Σκοπιανό και η υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται ακόμη σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη, παράλληλα έχει έρθει αντιμέτωπη με έναν διεθνή διασυρμό για τα έκτροπα στο γήπεδο της Τούμπας, με τον Ιβάν Σαββίδη να εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο, φέροντας πάνω του όπλο! Εικόνες ντροπής κάνουν τον γύρο του κόσμου, με τα ξένα ΜΜΕ να σχολιάζουν δηκτικά τις στενές σχέσεις του επιχειρηματία και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ με τον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως έχουμε γράψει στο xrimaonline.gr, το δίμηνο Μαϊου-Ιουνίου προβλέπεται ιδιαίτερα «θερμό», πρωτίστως όσον αφορά τις αποφάσεις του Ταμείου σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία δεν κρίνεται τόσο ουσιαστική από την άποψη της χρηματοδότησης όσο χάρη στη «σφραγίδα» που βάζει στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, κάτι που γνωρίζουν καλά οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Ορόσημο είναι ο Απρίλιος, όταν θα ανακοινωθούν από την Eurostat τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη, τα οποία θα κρίνουν και τα… υπερπλεονάσματα.
Καταλυτικός παράγοντας, τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα γνωστοποιηθούν τον ερχόμενο Μάϊο, την «καυτή» άνοιξη για την κυβέρνηση Τσίπρα. Τα ευρήματα των τεστ αντοχής συνδέονται άμεσα με το κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν έως τότε κερδίσει το στοίχημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στόχος ο οποίος σχετίζεται σαφώς με το «σαφάρι» των πλειστηριασμών.
Μάλιστα, πληροφορίες λένε ότι το Ταμείο ζητεί να κρατά στα χέρια του τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου του 2018, τα οποία θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουνίου.
Με βάση το παραπάνω τρίπτυχο, το ΔΝΤ θα κρίνει, αν θα επιμείνει στην εμπρόθεσμη εφαρμογή των μέτρων. Στην περίπτωση που πράγματι το κάνει, τότε τα «παζάρια» θα είναι εξαιρετικά δύσκολα, ενώ δεν αποκλείεται να αποτελέσουν τον «μπούσουλα» του κ. Τσίπρα για τις επόμενες κινήσεις του, ήτοι ενδεχομένως και να δρομολογηθούν έκτακτες πολιτικές εξελίξεις, καθώς η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια και την επιτροπεία θα αποδειχθεί «ουτοπία».
Σημειώνεται πως οι Βρυξέλλες εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την «εμπόλεμη» κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, τονίζοντας πως τα «παιχνίδια» σκανδαλολογίας εκπέμπουν μηνύματα αστάθειας κι αβεβαιότητας, σε μία περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να κινείται προσηλωμένη στο δρόμο προς την έξοδο από... τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Για το λόγο αυτό, εξάλλου, πατούν «γκάζι» όσον αφορά την ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων. Ενδεικτικό το μήνυμα του Γάλλου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες, έχουμε 100 ημέρες μπροστά».
Οι θεσμοί ζητούν να «τρέξουν» τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης με ορίζοντα την 21η Ιουνίου. Για τότε είναι προγραμματισμένο το τελευταίο Eurogroup, πριν την πολυσυζητημένη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Πρόκειται για ένα deadline όσον αφορά την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας για αξιολόγηση, χρέος και «επόμενη μέρα».
Ωστόσο, ο Μεσοπρόθεσμος Προϋπολογισμός (2019-2022) αποτελεί δύσκολη εξίσωση για την Αριστερά, το μεγάλο «αγκάθι» εκ των προαπαιτούμενων, καθώς προβλέπει τον «κόφτη» σε μισθούς και συντάξεις, ενώ θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τον ερχόμενο Μάιο. Σημειώνεται πως από τη στιγμή που τα αντίμετρα βγαίνουν εκτός «παιχνιδιού», όπως όλα δείχνουν, τότε ο πρωθυπουργός θα κληθεί να βρει άλλο αφήγημα για το αριστερό του «ακροατήριο», ενώ αυτό των μέτρων-αντίβαρο είχε χρησιμοποιήσει ως «άλλοθι» για την έγκριση του σκληρότερου μνημονίου από τη Βουλή. Πάντως, στην κυβέρνηση διαμηνύουν πως μετά το Πάσχα θα παρουσιάσουν το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, δίχως ωστόσο ακόμη να έχουν απαντηθεί σημαντικά ερωτήματα.
Τέλος, σημειώνεται ότι ανάμεσα στα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, πέρα από τις περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις καθώς και τα αντίμετρα, τα πιο μεγάλα μέτωπα είναι σύμφωνα πληροφορίες:
-Η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών
-Η αγορά ενέργειας μαζί με τις παρεμβάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις
-Το δημόσιο και η τοποθέτηση των νέων στελεχών.