eurogroup

Eurogroup: Τώρα η δόση, τον Απρίλιο τα «σπουδαία»...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 12/03/18, 07:47
Του Αλέξη Ρωμανού

Με… αναμενόμενο το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Αθήνα και με τον πήχη προσδοκιών στον «πάτο» όσον αφορά τι συζητήσεις επί των «καυτών» θεμάτων της ρύθμισης του χρέους και της «επόμενης μέρας» συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα το Eurogroup, με τα «σπουδαία» τα μετατίθενται για το συμβούλιο του Απριλίου.

«Το Eurogroup θα ενημερωθεί για το ότι η Ελλάδα έχει πλέον εκπληρώσει τα τελευταία δύο προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της τρίτης επανεξέτασης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Αυτή ήταν η προϋπόθεση για την καταβολή της τέταρτης δόσης της χρηματοδοτικής συνδρομής που χορηγείται στο πλαίσιο του προγράμματος. Οι θεσμοί θα ενημερώσουν επίσης τους υπουργούς σχετικά με την πρώτη αποστολή της τέταρτης επανεξέτασης του προγράμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου», τονίζεται για την επίσημη ατζέντα του συμβουλίου, προεξοφλώντας την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης.

Κατά τα λοιπά, στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί η πορεία της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία περιέχει ούτε λίγο ούτε πολύ 88 προαπαιτούμενα, με τον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό (2019-2022) να βάζει «φωτιά» στη διαπραγμάτευση, καθώς η τρόικα φέρεται να «δείχνει» επίσπευση της ενεργοποίησης του «κόφτη» στο αφορολόγητο.

Μάλιστα, το ΥΠΟΙΚ κατεβάζει τώρα τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος, ενώ προβλέπει χαμηλές «πτήσεις» για την οικονομία έως το 2022. Στην ίδια «γραμμή» κινούνται και οι εκτιμήσεις για την πορεία των επενδύσεων, οι οποίες περιορίζονται σε μονοψήφιο νούμερο από το 2019 και μετά.

Πρόκειται για τις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ, που καταγράφονται σε πίνακες, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στην εγκύκλιο για την Κατάρτιση του Μεσοπροθέσμου 2019-2022, που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Με βάση τα στοιχεία, το υπουργείο «προσγειώνει» χαμηλότερα τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,3% του ΑΕΠ για το 2018 από 2,5%, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Παράλληλα, στο 2,5% υπολογίζεται η αύξηση του ΑΕΠ το 2019, αλλά μετά εκτιμάται ότι θα φθίνει σταδιακά προς το 1,8% το 2022.

Όσον αφορά τώρα στο ζήτημα του χρέους, οι τεχνικές συζητήσεις έχουν αρχίσει, ωστόσο τα περί… ρύθμισης δεν αναμένονται να τεθούν επί τάπητος πριν τη λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Από την πλευρά του, πάντως, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει «κουρέψει» τις σχετικές προσδοκίες, ενώ έχει «δείξει» σε μίνι μνημόνιο με αντάλλαγμα τη ρύθμιση. «Όλοι συμφωνούμε ότι το χρέος πρέπει να είναι διαχειρίσιμο, αλλά η περαιτέρω ελάφρυνση δεν είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να συμβεί για το επιτύχουμε αυτό. Είναι η ανάπτυξη, οι μεταρρυθμίσεις και η δημιουργία ενός επαρκούς δημόσιου τομέα. Το λέω εγώ επικεφαλής του οργανισμού που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας. Είναι σημαντικό γι’ εμάς να μπορεί η χώρα να εξοφλεί τις υποχρεώσεις της, κάναμε πολλά γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», ήταν οι χαρακτηριστικές του δηλώσεις πρόσφατα από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Πλέον, αυτό που αναμένει άμεσα η Ελλάδα, είναι η εκταμίευση της δόσης που συνδέεται με την τρίτη αξιολόγηση, ενώ η τέταρτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Για την εκταμίευση της δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια και ύστερα να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εγκρίνει την απελευθέρωση της χρημτοδότησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί τον Απρίλιο, εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχει σημειωθεί πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Τα «βλέμματα» στρέφονται στο «ορόσημο» της 21ης Ιουνίου, στο Eurogroup, όπου πρόκειται να «κλειδώσει» το μεταμνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας, ενώ πρέπει να έχει κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση και να έχει αποφασιστεί το ύψος της τελικής δόσης.

Αναφορικά με τη μεταμνημονιακή εποχή και την ελάφρυνση του χρέους, θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο στο EuroWorking Group του Απριλίου και να παρουσιαστούν στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε το Σαββατοκύριακο στο αναπτυξιακό σχέδιο, που αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

Το λεγόμενο ολιστικό πλάνο ανάπτυξης που ζήτησε το Eurogroup του Ιανουαρίου από την ελληνική πλευρά «θα αφορά ένα ευρύ πλέγμα οικονομικής δραστηριότητας που θα αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καινοτόμες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, αλλά και μεγάλες επενδύσεις με στόχο την στήριξης της επιχειρηματικότητας», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι «βασική παράμετρος είναι ο ολιστικός σχεδιασμός, που λαμβάνει υπόψη την επίδραση μιας επένδυσης σε υποδομές σε όλους τους άλλους παραγωγικούς τομείς ή τομείς υπηρεσιών (γεωργία, κτηνοτροφία, μεταποίηση, τουρισμό κ.ά ) και πώς είναι δυνατόν αυτά τα οφέλη από τις αλληλεπιδράσεις, οι θετικές εξωτερικότητες που λέμε οι οικονομολόγοι, να μεγιστοποιηθούν».

Αν σου άρεσε κάνε