A man withdraws sixty Euros, the maximum amount allowed after the imposed capital controls in Greek banks,  at a National Bank of Greece ATM in Piraeus

Τράπεζες: Το ΔΝΤ στέλνει μήνυμα για νέα ανακεφαλαιοποίηση!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 23/08/17, 07:55
Ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο τραπεζικό σύστημα η επιμονή του ΔΝΤ για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.
Η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ επί του θέματος δεν χωρά εναλλακτικές αναγνώσεις. «Οι εποπτικές Αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, περιλαμβανομένων επικαιροποιημένων asset quality review και stress test ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος».

 

Κάτι τέτοιο αναμένεται να επαναλάβει και κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

 

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι στο πρόγραμμα θα πρέπει να παραμείνει ένα αποθεματικό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά το οξύ πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ζητήσει να διενεργηθεί νέος κύκλος τεστ αντοχής στις τράπεζες (stress tests) πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM.

 

Η αντίδραση εκπροσώπων της ΕΚΤ επί του θέματος δείχνει ότι το θέμα είναι ανοιχτό. Ναι μεν η ΕΚΤ διεμήνυσε ότι οι εποπτικές προτεραιότητες σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες για τους επόμενους δώδεκα μήνες έχουν αποφασιστεί με επιτόπιους ελέγχους σε συγκεκριμένους τομείς των τραπεζών αλλά… «Εάν και εφόσον γίνει αίτημα για την προσθήκη επιπρόσθετων δραστηριοτήτων σε αυτό το εποπτικό πρόγραμμα, θα υπάρξουν οι σχετικές αποφάσεις».

 

Το ΔΝΤ δεν μπορεί να επιβάλει στην ΕΚΤ την ταχύτερη διενέργεια stress tests στις ελληνικές τράπεζες. Μπορεί όμως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, να ασκήσει τέτοιου μεγέθους πιέσεις ώστε η κυβέρνηση να ζητήσει από μόνη της τη διενέργειά τους. Επί του παρόντος, οι τράπεζες διαθέτουν υπερεπάρκεια κεφαλαίων. Η ανησυχία του ΔΝΤ εκπορεύεται όμως από την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων.

 

Στην αγορά επανήλθαν οι ανησυχίες για τις ελληνικές τράπεζες μετά την έκθεση του ΔΝΤ ότι  θα χρειαστούν επιπλέον 10 δισ. τα οποία μπορεί να μην επαρκούν!

 

Το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και η χαμηλή ποιότητα των τραπεζών θα απαιτήσουν νέα κεφάλαια.

 

Τα υφιστάμενα τραπεζικά κεφάλαια αντιπροσωπεύουν μεγάλες ενδεχόμενες υποχρεώσεις για το κράτος, θέτοντας σοβαρό κίνδυνο για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διαθέτουν ένα απόθεμα κεφαλαίων 10 δισ. ευρώ (5,5%% του ΑΕΠ του 2016) για να καλυφθούν πιθανές πρόσθετες ανάγκες τραπεζικής στήριξης, αλλά το ποσό αυτό μπορεί να μην είναι επαρκές τονίζει χαρακτηριστικά το Ταμείο.

 

Στην αγορά εκτιμούν ότι το ΔΝΤ θα πιέσει στην αξιολόγηση για έλεγχο ποιότητας των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.

 

Μάλιστα κάτι τέτοιο προαναγγέλλεται και στην έκθεση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται: «ολοκληρώνοντας την αναθεώρηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος θα είναι ουσιαστικής σημασίας για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων στη βιωσιμότητα του χρέους».

 

Οι ανησυχίες του Ταμείου δεν είναι αβάσιμες. Δεν είναι μυστικό το ότι οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια χαμηλής ποιότητας (μεγάλη συμμετοχή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στο κεφάλαιο), ενώ είναι βέβαιο ότι τα τεράστια χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν μια σοβαρή πηγή κινδύνου, καθώς μάλιστα οι τράπεζες δυσκολεύονται να εφαρμόσουν τα επιχειρησιακά σχέδια, που προβλέπουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2019.

 

Όμως την εποπτεία των τραπεζών ασκεί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ, ο οποίος, από την πρώτη στιγμή, είπε «όχι» στο αίτημα του Ταμείου για νέους ελέγχους (stress test και έλεγχο ποιότητας ενεργητικού), πέραν αυτών που έχουν προγραμματιστεί το 2018.

 

Πάντως ο SSM πιέζει περαιτέρω τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να «τρέξουν» ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Τώρα, το μεγάλο στοίχημα για τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Εθνική Τράπεζα - 45%, Eurobank - 49%, Alpha Bank - 54%, Πειραιώς - 52%) και ως συνολικό στόχο για το σύστημα είναι ο περιορισμός των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 37 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

Image result for Greek banks

 

Σημειώνεται ότι στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2016 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανείων ανερχόταν σε επίπεδο τραπεζών σε 44,8%, ήτοι περίπου 106 δισ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν οκταπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, καθώς στην ΕΕ ανέρχεται στο 5,5%.

 

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ολόκληρη την ΕΕ, όταν το ενεργητικό του ελληνικού τραπεζικού τομέα αποτελεί μόλις το 1,2% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ. Τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά κατηγορία δανείων, διαμορφώνονται σε 41,5% για τα στεγαστικά, 44,4% για τα επιχειρηματικά και 54% για τα καταναλωτικά δάνεια και αφορούν περίπου 464 χιλιάδες, 423 χιλιάδες και 1,9 εκατομμύρια δανειολήπτες αντίστοιχα
Αν σου άρεσε κάνε