ypoik

«Ψαλιδίζουν» τώρα στο ΥΠΟΙΚ την ανάπτυξη για φέτος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 09/03/18, 16:50
Μετά το «χαστούκι» της ΕΛΣΤΑΤ με την απότομη «προσγείωση» της ανάπτυξης όσον αφορά το σύνολο του 2017, το ΥΠΟΙΚ κατεβάζει τώρα τον πήχη για φέτος, ενώ προβλέπει χαμηλές «πτήσεις» για την οικονομία έως το 2022. Στην ίδια «γραμμή» κινούνται και οι εκτιμήσεις για την πορεία των επενδύσεων, οι οποίες περιορίζονται σε μονοψήφιο νούμερο από το 2019 και μετά.

Πρόκειται για τις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ, που καταγράφονται σε πίνακες, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στην εγκύκλιο για την Κατάρτιση του Μεσοπροθέσμου 2019-2022, που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Με βάση τα στοιχεία, το υπουργείο «προσγειώνει» χαμηλότερα τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,3% του ΑΕΠ για το 2018 από 2,5%, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, στο 2,5% υπολογίζεται η αύξηση του ΑΕΠ το 2019, αλλά μετά εκτιμάται ότι θα φθίνει σταδιακά προς το 1,8% το 2022.

Όσον αφορά το «μέτωπο» των επενδύσεων, η πορεία τους θα είναι εξίσου πτωτική προς το 7% το 2022, ύστερα από τη διψήφια απόδοση στο 13,1% φέτος.

Επίσης, το ΥΠΟΙΚ προβλέπει πληθωρισμό στο 0,8% φέτος και σταδιακή μικρή επιτάχυνση της αύξησής του έως κατά 1,9% το 2022.

Στο μεταξύ, στην εγκύκλιο δίνεται ο «οδικός χάρτης» στα υπουργεία για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προϋπολογισμού (2019-2022).

Ζητείται, συγκεκριμένα, η αποστολή στοιχείων με τις ρεαλιστικές προβλέψεις των υπουργείων για τις ανάγκες τους έως τις 27 Μαρτίου, υπό την επισήμανση πως τα όρια δαπανών για τα 2 πρώτα έτη θα είναι δεσμευτικά.

Σημειώνεται πως ο Μεσοπρόθεσμος Προϋπολογισμός (2019-2022) αποτελεί δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση, την οποία πολλοί πολιτικοί αναλυτές «βλέπουν» να δραπετεύει στη «σκιά» μίας εντεινόμενης σκανδαλολογίας. Κι αυτό γιατί προβλέπει την ενεργοποίηση του «κόφτη» σε συντάξεις κι αφορολόγητο. Μέχρι πρότινος, βέβαια, η Αριστερά έκανε λόγο για «δότη», αναφερόμενη και στα αντίμετρα. Οι θεσμοί ζητούν την επίτευξη άμεσης συμφωνίας ως προς το παραπάνω «μείγμα», ενώ μόλις πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών εννόησε, ως «πρώιμη» τη συζήτηση για τα μέτρα-αντίβαρο.

Ο Μεσοπρόθεσμος προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τον ερχόμενο Μάιο, αφότου όμως πρώτα το ΔΝΤ έχει ανάψει το «πράσινο φως » για τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στην κυβέρνηση διαμηνύουν πως μετά το Πάσχα θα παρουσιάσουν το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα. Το ερώτημα είναι, τί ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτό, ενώ το ΔΝΤ ενδεχομένως και να μην έχει ακόμη διευκρινίσει τη στάση του σχετικά με την ενεργοποίηση του προγράμματος.

Εξάλλου, τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη, τα οποία θα κρίνουν και τα… υπερπλεονάσματα.

Καταλυτικός παράγοντας για τις αποφάσεις του Ταμείου θα είναι τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα γνωστοποιηθούν τον ερχόμενο Μάϊο, την «καυτή» άνοιξη για την κυβέρνηση Τσίπρα. Τα ευρήματα των τεστ αντοχής συνδέονται άμεσα με το κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν έως τότε κερδίσει το στοίχημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στόχος ο οποίος σχετίζεται σαφώς με το «σαφάρι» των πλειστηριασμών.

Αν σου άρεσε κάνε