europaika-xrimatistiria

12μηνο έντοκο: Πως η κλιμάκωση στα ομόλογα άλλαξε τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 09/03/18, 07:49
Του Αλέξη Ρωμανού

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδίαζε να προχωρήσει στην έκδοση 3ετούς ομολόγου εντός του Μαρτίου( και ενός 10ετούς προς το τέλος του προγράμματος) με στόχο τη δημιουργία ενός capital buffer για το Δημόσιο. Αρχικά, είχε σχεδιαστεί να είναι 19-20 δισ. ευρώ, όμως η επιδείνωση του κλίματος στην αγορά ομολόγων το έχει προσαρμόσει γύρω στα 15 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, πως πριν ακριβώς ένα μήνα το Δημόσιο βγήκε στις αγορές με ένα νέο 7ετές ομόλογο, αντλώντας 3 δισ. ευρώ, με κατώτερη των προσδοκιών απόδοση της τάξης του 3,5%.

Στη συνέχεια, ωστόσο, το επιτόκιο εκτινάχθηκε πάνω από το 4%, ζημιώνοντας τους επενδυτές που το είχαν επιλέξει, με τους αναλυτές να σχολιάζουν ότι ήταν το πρώτο κοινοπρακτικό ομόλογο, που είχε τσιμπημένη επίδοση αυτήν τη χρονιά στην Ευρώπη.

Η αναταραχή στις αγορές ομολόγων αναπροσαρμόζει προς το παρόν τα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία προχωρά προς την έκδοση 12μηνου εντόκου γραμματίου με στόχο την άντληση ποσού πέριξ του 1 δισ. ευρώ, ήτοι λιγότερα από το ποσό των τρίμηνων εντόκων που λήγουν τώρα.

Αρχικά, εξετάστηκε η έκδοση ομολόγου 12μηνης ή 18μηνης διάρκειας.

Κρίθηκε, όμως, σκοπιμότερη η έκδοση του ετήσιου εντόκου, καθώς τα επιτόκια εκεί κινούνται πέριξ ή οριακά πάνω από το 1%.

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο, εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί χαμηλότερα του 1,5%. Στον ΟΔΔΗΧ θέλουν να συμπληρώσουν την καμπύλη απόδοσης με έναν τίτλο διάρκειας ενός έτους.

Σημειώνεται πως η τελευταία φορά που εκδόθηκαν ετήσια έντοκα γραμμάτια, ήταν τον Απρίλιο του 2010, με επιτόκιο 4,85%.

Στην πρόσφατη δημοπρασία 3μηνων εντόκων το Δημόσιο άντλησε το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ και το επιτόκιο ήταν αυξημένο στο 1,05%, από 0,99% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,56 φορές (1,55 στην προηγούμενη δημοπρασία).

Αν σου άρεσε κάνε