komision-greece2

Νέα κρίση στην ΕΕ με επίκεντρο την Ελλάδα(;)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 08/03/18, 07:11
Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί, εξαιτίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ανάπτυξη που κατέγραψε τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση και το θετικό κλίμα στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές. Και τώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της το διεθνές κλίμα έχει αρχίσει να γίνεται δύσκολο δημιουργώντας ένα αβέβαιο μέλλον σχετικά με το κόστος δανεισμού της ελληνικής οικονομίας από τον Αύγουστο και μετά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί δημοσίευμα του έγκυρου Forbes, σύμφωνα με το οποίο έρχεται ακόμα μια οικονομική κρίση στην Ευρώπη και πιθανότητα θα έχει επίκεντρο την Ελλάδα!

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η Ευρώπη έχει ήδη περάσει πολλές οικονομικές κρίσεις, καθώς από την αρχή λίγες προβληματικές χώρες έχουν κάνει τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους.

Στον αντίποδα, οι πλουσιότερες χώρες του μπλοκ -και συγκεκριμένα η Γερμανία- έχουν προσφέρει κεφάλαια, προωθώντας λιτότητα που όχι μόνο αγνοεί τις βασικές αρχές. αλλά είναι και αντιπαραγωγικές.

Οι χώρες που λαμβάνουν τα κεφάλαια από την πλευρά τους «προσποιούνται ότι θα συμμορφωθούν με τις γερμανικές συνθήκες, και το Βερολίνο προσποιείται ότι τις πιστεύει».

«Ροή δανείων διάσωσης, και μεταξύ, όταν ξεσπάσει ακόμα ένα πρόβλημα, το σόου επαναλαμβάνεται με το ίδιο σενάριο.

Θα συμβεί ξανά» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Forbes.

Το Forbes αναφέρεται και στο 2015, οπότε η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Τότε -βάσει σεναρίου- ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, επίπληξε την Ελλάδα για τις σπατάλες της και δήλωσε ότι το Βερολίνο θα μπλοκάρει οποιαδήποτε βοήθεια μέχρι η Ελλάδα να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τις δαπάνες, ώστε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας -και πάλι βάσει σεναρίου- αρνήθηκε και την τελευταία στιγμή υπέκυψε στις απαιτήσεις του Schaeuble.

Έτσι το Βερολίνο επέτρεψε στην Ευρώπη το νέο δάνειο προς την Ελλάδα και η κρίση περιορίστηκε όπως συνέβη και στον παρελθόν.

Ωστόσο το Βερολίνο γνωρίζει ότι η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες στην ίδια θέση, δεν μπορούν να τηρήσει τις υποσχέσεις λιτότητας.

«Ακόμα και το ΔΝΤ παραδέχεται ότι οι απαιτήσεις του Βερολίνο είναι αδύνατες» επισημαίνεται.

Όπως τονίζεται κανείς -ούτε οι Γερμανοί, ούτε το ΔΝΤ, ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε η ΕΕ- έχουν σκεφτεί τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που θα έβγαζαν από αυτή την κατάσταση την Ελλάδα αλλά και άλλες προβληματικές χώρες της ΕΕ.

Αν σου άρεσε κάνε