Ένα βήμα πιο κοντά στα νέα μέτρα ή στον... «κόφτη»
Του Αλέξη Ρωμανού
Οι χαμηλές «πτήσεις» της οικονομίας «απειλούν» με εκτροχιασμό τα δημοσιονομικά της χώρας και κατά συνέπεια εγείρουν σενάρια για τη λήψη και νέων μέτρων ή για την επίσπευση της εφαρμογής εκείνων, που ήδη έχουν ψηφιστεί (κόφτης).
Αν και στο πρώτο τρίμηνο του 2018 τα στοιχεία της ανάπτυξης είναι αδύναμα, τότε κανείς δεν εγγυάται ότι το ΔΝΤ δεν θα πιέσει ασφυκτικά την κυβέρνηση, προκειμένου η μείωση του αφορολόγητου (από τα 8.636 ευρώ σήμερα στα 5.685 ευρώ για τον άγαμο) να επισπευσθεί για το 2019, ώστε να εφαρμοσθεί μαζί με το νέο "μαχαίρι" στις συντάξεις.
Σημειώνεται ότι η μείωση του αφορολογήτου κατά 3.000 ευρώ θα φέρει έξτρα φόρο 600 ευρώ σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για την ανάπτυξη, θα είναι καθοριστικά και εάν «θολώσουν» το στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2018, τότε οι δανειστές θα πιέσουν την κυβέρνηση, καθώς η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ στηρίζεται εν πολλοίς στην επέκταση της οικονομίας, δηλαδή στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%.
Ας σημειωθεί ότι η πρώτη εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2017 ήταν για 2,7, με τον πήχη να προσγειώνεται στο 1,8% του ΑΕΠ, έπειτα από λίγους μήνες λόγω κυρίως της χαμηλής παραγωγικότητας και της υπερ-φορολόγησης των εισοδημάτων, που οδήγησε με τη σειρά της στον περιορισμό της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελική καταναλωτική δαπάνη υποχώρησε κατά 0,2%, κυρίως λόγω της πτώσης στα κρατικά έξοδα, ενώ η δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε οριακά κατά 0,1%, κάτι που δύσκολα θα αλλάξει μέσα σε ένα σκηνικό υπερφορολόγησης.
Εμπλοκή με το χρέος(;)
Το θέμα της ανάπτυξης ίσως προκαλέσει και εμπλοκή στην όλη συζήτηση για τη γαλλική πρόταση όσον αφορά ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Το αρνητικό για την Ελλάδα είναι ότι η ανάπτυξη αποτελεί βασικό συστατικό της γαλλικής πρότασης για το χρέος. Στην περίπτωση που η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη και αποφασιστεί επέκταση των πληρωμών χρέους στο έτος, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η οικονομία θα μπαίνει σε αυστηρότερη παρακολούθηση από τους θεσμούς και το ΔΝΤ, που εν παρόδω εξελίσσεται σε υπερ-επόπτη.
Από την πορεία του ΑΕΠ εξαρτώνται και τα πλεονάσματα, για τα οποία ο κυβερνητικός στόχος για το 2018 έχει τοποθετηθεί στο 3,82% του ΑΕΠ ή 7 δισ. ευρώ πιο πάνω ακόμη και από τη μνημονιακή πρόβλεψη για 3,5% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα κινηθεί πάνω από το 2,2% του ΑΕΠ και εξακολουθεί να διαφωνεί με τους Ευρωπαίους σε αυτό το θέμα.