«Καταρρέει» το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» δια χειρός θεσμών
Ηχηρά μηνύματα προς την κυβέρνηση Τσίπρα έστειλαν από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διαπραγμάτευση, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και ο τέως πρόεδρος του EWG, Τόμας Βίζερ, αποδομώντας το πρωθυπουργικό «αφήγημα» περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και την επιτροπεία τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν θα λήξει το ελληνικό πρόγραμμα.
Μόλις την προηγούμενη από το ίδιο βήμα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «όχι» στην προληπτική γραμμή στήριξης, την οποία προκρίνουν οι θεσμοί και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ στη λογική της «αποδραματοποίησης» μίας τέτοιας επιλογής κινήθηκε πρόσφατα και ο οίκος Moody’s, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «μία προληπτική πιστωτική γραμμή δεν σημαίνει ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας δεν θα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία. Άλλωστε, υπάρχουν σαφή ζητήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θα πάρει καιρό για να αντιμετωπιστούν».
Από την πλευρά του, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας διαφωνεί, τονίζοντας πως η προληπτική γραμμή σηματοδοτεί «νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας» κι αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές ότι όσα «χείλη» την υποστηρίζουν, εξυπηρετούν σκοπιμότητες.
Ωστόσο, λίγες μόλις ώρες ήταν αρκετές, ώστε να αποδειχθεί ότι ο σημαντικότερος θεσμός της ΕΕ, η Κομισιόν, κάθε άλλο παρά «αβαντάρει» την κυβέρνηση της Αριστεράς σε ό,τι αφορά την παραπάνω άποψη του πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας από τους Δελφούς, υπαινίχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι η χώρα χρειάζεται προληπτική γραμμή, τονίζοντας μάλιστα… ανοιχτά ότι θα είμαστε υπό επιτήρηση για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ακόμη.
Η δήλωση δε του Κώστα Σημίτη ήταν η πλέον χαρακτηριστική: «Κατά την άποψη του πρωθυπουργού, τον Αύγουστο ανοίγει ένας νέος δρόμος για την Ελλάδα. Ελεύθερη από δεσμεύσεις, η κυβέρνηση θα καθορίσει τη δική της πολιτική και η λιτότητα θα είναι παρελθόν. Η απλή απάντηση σε αυτή την άποψη; Πρόκειται για παραμύθι».
Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον κανονισμό της Ευρωζώνης 471/2013, ο οποίος καθορίζει την οικονομική και δημοσιονομική εποπτεία επί των κρατών μελών και αναφέρει ότι τα κράτη παραμένουν υπό εποπτεία και μετά τη λήξη των προγραμμάτων στήριξης, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί το 75% της βοήθειας που έχει ληφθεί. «Η Ελλάδα θα χρωστά για πολλά χρόνια, ακόμη περισσότερο από 75%, άρα, σύμφωνα με όλες τις απόψεις που υπάρχουν στην Ε.Ε. και τα κείμενα, η εποπτεία θα συνεχιστεί και θα είναι στενή», επεσήμανε ο ίδιος.
Ερωτηματικά για το χρέος
Αν και η κυβέρνηση διατηρεί πολύ ψηλά τον πήχη όσον αφορά στη ρύθμιση του χρέους, εντούτοις οι θεσμοί προσγειώνουν στην πραγματικότητα του κ. Τσίπρα, αφενός τονίζοντας πως η ελάφρυνση δεν αποτελεί προτεραιότητα κι αφετέρου ξεκαθαρίζοντας πως «λύση» θα υπάρξει, εφόσον χρειαστεί και υπό τη συνοδεία «αυστηρών μέτρων».
Ενδεικτική η «μπηχτή» του Βίζερ στους Δελφούς πως αμφιβάλλει, αν θα επιτευχθεί ρύθμιση του χρέους, ενώ και ο Ρέγκλινγκ εξήγησε πως το θέμα θα εξεταστεί τους επόμενους μήνες και θα ληφθούν αποφάσεις, εάν χρειαστεί!
Όλα δείχνουν πως θα υπάρξει κάποια ρύθμιση του χρέους, η οποία όμως θα αφορά τον βαθμιαίο περιορισμό του, ώστε να ασκείται στην Ελλάδα πίεση για συμμόρφωση ως προς τα συμφωνηθέντα, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια τον διαρκή έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.